Search
Close this search box.
Search

Zwolse Livv en Isala bundelen krachten in dienst voor thuis-ECG

Het Zwolse bedrijf Livv Mobile Health heeft onlangs een nieuwe app gelanceerd waarmee hartpatiënten thuis hartfilmpjes (ECG’s) kunnen opnemen. Ook mensen zonder medische doorverwijzing kunnen via de app advies inwinnen bij een cardioloog. Er wordt samengewerkt met het Isala ziekenhuis. De Nederlandse Vereniging voor Cardiologen vreest ondertussen voor overdiagnostiek en -behandeling.

Livv (vrij vertaald: Leven, vrijheid) werkt binnen de app samen met cardiologen van het Isala ziekenhuis in Zwolle en heeft een app gemaakt dat voldoet aan de medische normen. Dat zegt directeur Mirjam Boonstra. Wie zijn meting binnen 24 uur beoordeeld wil hebben, betaalt 12 euro. Wie een direct oordeel wil hebben betaalt 30 euro.

Verder zijn er maandelijkse abonnementskosten van 24,90 euro. Het medisch callcenter van Livv, waar patiënten hun hartfilmpje naartoe kunnen sturen, bestaat uit verpleegkundigen en cardiologen die dit werk doen naast hun reguliere diensten. Er zijn op dit moment 25 huisartsen en drie ziekenhuizen die gebruikmaken van de app. Patiënten die via de huisarts of het ziekenhuis gebruikmaakt van de app, krijgen volgens Livv de kosten vergoed van hun zorgverzekeraar.

Cardiologen terughoudend over thuis-ECG’s

In dagblad De Stentor reageert prof. dr. A.C. (Bert) van Rossum namens de Nederlandse Vereniging voor Cardiologie terughoudend op het Zwolse initiatief. “Het doen van onderzoek zonder dat er voorafgaand een medicus naar heeft gekeken brengt het risico met zich mee van overdiagnostiek en overbehandeling, waarbij het de vraag is of de patiënt daar beter mee af is.”

Van Rossum stelt namens de beroepsorganisatie dat er nog veel vragen zijn rond de betrouwbaarheid van mobiele technologie. Onlangs heeft de Nederlandse Vereniging voor Cardiologie een werkgroep e-health ingesteld om dit soort initiatieven te beoordelen voordat zij worden toegepast in de praktijk.

Livv trekt zich weinig aan van de kritiek en wil de service binnenkort uitbreiden met controle van het gewicht, bloeddruk, het zuurstofgehalte in het bloed en de bloedsuikerspiegel. Volgens Boonstra is er Een duidelijke rol voor een commerciële component in de gezondheidszorg: “Isala is er voor de patiëntenzorg, voor. Na die tijd in het ziekenhuis ligt er een taak voor bedrijven. Wat wij doen is preventie. Door tijdig hartritmestoornissen te signaleren en aan te pakken, kunnen eventuele ernstige aandoeningen zoals tia’s en herseninfarcten voorkomen worden. Dat leidt dan weer tot een verlaging van de kosten van de zorg.”

Meer aanbieders

LIVV is niet de enige aanbieder van mobiele technologie voor thuis-ECG’s Onder meer KPN is actief op hetzelfde gebied. De onderneming levert een dienst waarmee patiënten thuis een ECG kunnen krijgen of zelf kunnen afnemen om die te delen met zorgprofessionals. Dit spaart reistijd en tijd die anders opgaat aan routinecontroles. Zo’n 2.200 huisartsen gebruiken de dienst eind 2016 al, waarmee op jaarbasis zo’n 14.000 ECG’s gemaakt worden.

In januari 2017 investeerde KPN in Het Berlijnse Personal Medsystems GmbH. Dat heeft in samenwerking met cardiologen een set CardioSecur elektrodes ontwikkeld die een hartpatiënt zelf of met wat assistentie op de borst kan plakken om een elektrocardiogram (ECG) te maken. De set is dan ook bedoeld voor de thuissituatie.

Een smartphone voorziet de vier elektrodes van stroom en registreert de signalen. Een patiënten-app kan de resultaten tonen en tips geven. De gebruiker kan de metingen ook doorsturen naar een behandelaar. KPN denkt er over de technologie ook in Nederland uit te brengen, maar heeft dit to nu toe niet gedaan. Er is een basisversie en een premiumversie die meer op professionals zoals huisartsen en cardiologen gericht is.

admin

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Innovation Partner
Door
Lees ook
Datalek Zuyderland
Datalek bij Zuyderland Medisch Centrum
verpleegkundige
1 op 5 zorgmedewerkers wil zonder ICT werken  
Parkinson Punt Zuyd
Website Parkinson Punt Zuyd gelanceerd
Narcolepsie
Nieuwe app voor brede behandelaanpak narcolepsie
Zorgorganisatie ZuidOostZorg pioniert in haar verpleegklinieken ondertussen al volop met de inzet van Medido medicijndispensers.
Verpleegklinieken pionieren succesvol met medicijndispensers
AI-opleiding
AI-opleiding voor medewerkers ETZ
zelfherstel
Zebravis onderzoek werpt nieuw licht op behandeling blindheid
Transparantie zorg
Politiek eist meer transparantie over kwaliteit van zorg
thuisarts.nl
Samenwerking voor verdere uitbreiding Thuisarts.nl
digipunt
DigiPunt Zuyderland ondersteunt digivaardigheid
Volg jij ons al?