Aanpasbaar exoskelet helpt kinderen lopen, opnieuw of voor de eerste keer

16 juni 2016
Nieuws

Exoskeletten worden al een aantal jaar ontwikkeld. ICT&Health heeft al over verschillende modellen geschreven, zoals het modulaire ontwerp van SuitX of een exoskelet van de Nederlandse St. Maartenskliniek. De meeste van deze ontwerpen zijn echter bedoeld voor volwassenen. Het Spaanse Nationale Onderzoeks Instituut (CISC) heeft nu naar eigen zeggen ’s werelds eerste exoskelet ontwikkeld speciaal voor kinderen met spieratrofie.

Het apparaat is gemaakt van titanium en aluminium en weegt zo’n 13 kilo. Volgens het CISC kan het kinderen die door spieratrofie moeilijk kunnen lopen hiermee ondersteunen. In sommige gevallen kan het apparaat hen zelfs helpen om voor de eerste keer te lopen. Het exoskelet kan ook gebruikt worden voor trainingsdoeleinden en kan worden ingezet om spieratrofie als gevolg van bedlegerigheid tegen te gaan.

Volgens CSIC-onderzoekster Elena Garcia is het vooral erg lastig om een pediatrisch model exoskelet te ontwikkelen dat zich kan aanpassen aan de zeer diverse ontwikkeling van spinale musculaire atrofie door de tijd heen. Een exoskelet dat zich autonoom aanpast aan deze veranderende symptomen was dan ook hard nodig. Het CSIC model heeft intelligente gewrichten die de stijfheid automatisch aanpassen en zich ook aanpassen aan de symptomen van elk kind op elk moment.

Het robotframe van het exoskelet wordt vastgemaakt aan de benen en de torso van een kind en bestaat uit vijf motoren per been. De gebruikers hebben directe controle over alle motoren, die de geringste beweging in spieren bemerken en daarop reageren.

Het exoskelet is flexibel en kan zich aanpassen aan snel groeiende lichamen. De doelgroep bestaat uit kinderen van drie tot en met 14 jaar. De onderzoekstak van het CISC heeft de technologie al gepatenteerd. Het is niet bekend wanneer er een commercieel model op de markt komt.


###exo-klein###