Aansprakelijkheid in de ICT-wereld: zo werkt het

In de snel veranderende wereld van ICT is het belangrijk om zorgvuldig te zijn in het contact met klanten. Steeds vaker worden er uitgebreide contracten samengesteld om risico’s op aansprakelijkheid en de (vaak hoge) kosten die daarbij komen kijken zo veel mogelijk te vermijden. Bijvoorbeeld als er door dataverlies of technische storingen financiële of fysieke schade is ontstaan.

Helaas kan je je bedrijf niet op elk risico voorbereiden, waardoor veel bedrijven er baat bij hebben om hiervoor een verzekering af te sluiten. In dit artikel lees je meer over aansprakelijkheid en welke verzekeringen hierbij kunnen helpen.

Wanneer ben ik aansprakelijk?

Als je een samenwerkingscontract aangaat met een klant of partner, kan het natuurlijk dat er tijdens die samenwerking iets mis gaat. Een fysiek ongeval op kantoor, financiële verliezen door beroepsfouten of een cyberaanval kunnen ervoor zorgen dat je aansprakelijk gesteld wordt.

Zelfs na het opstellen van een waterdicht contract is er nog steeds de kans dat de rechter besluit dat gemaakte afspraken niet redelijk zijn, waardoor je alsnog voor de kosten op moet draaien. Een contract en voorwaarden opstellen is dus altijd handig, maar om je echt in te dekken voor financiële tegenslagen door aansprakelijkheid is een goede zakelijke aansprakelijkheidsverzekering essentieel. Hiervan zijn er twee soorten: bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering en beroepsaansprakelijkheidsverzekering.

Bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering

Een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering dekt over het algemeen aansprakelijkheid voor fysieke schade aan eigendommen van een ander en letsel aan personen die zich voordoen als gevolg van de activiteiten van een bedrijf.

Voor ICT’ers kan dit betrekking hebben op situaties waarin een klant bijvoorbeeld letsel oploopt door een ongeluk met hardware of andere apparatuur van het bedrijf. Of wanneer medewerkers of klanten uitglijden in je pand, waardoor zij letsel oplopen en langere tijd niet kunnen werken. Het kan ook nuttig zijn in gevallen waarin een derde partij materiële schade lijdt als gevolg van de activiteiten van het bedrijf, zoals het beschadigen van een klantlocatie tijdens installatiewerkzaamheden.

Beroepsaansprakelijkheidsverzekering

Aan de andere kant dekt een beroepsaansprakelijkheidsverzekering de aansprakelijkheid van professionals voor financiële verliezen die klanten lijden als gevolg van fouten, nalatigheden, verkeerd advies of andere professionele tekortkomingen.

Binnen de ICT-sector is zo’n verzekering handig in situaties waarin bijvoorbeeld een softwareontwikkelaar een bug over het hoofd ziet, wat leidt tot verlies van gegevens en daarmee financiële schade voor de klant. Het kan ook nuttig zijn voor advies-gerelateerde claims, zoals wanneer je verkeerd advies geeft over welke technologieën het beste gebruikt kunnen worden bij zorginstanties.

Veilig ontwikkelen

Aansprakelijkheid is ook binnen de zorginnovatie een complex gebied en het is dus van belang voor ICT-bedrijven om de juiste maatregelen te nemen om zichzelf te beschermen. Zowel de bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering als de beroepsaansprakelijkheidsverzekering spelen een rol bij het beheersen van de financiële schade die bij aansprakelijkheid kan komen kijken. Zo kunnen bedrijven met een veilig gevoel belangrijke technologieën blijven ontwikkelen voor de zorg, iets waar we uiteindelijk allemaal baat bij hebben.

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
Philips
Philips ondertekent Green Deal Duurzame Zorg
Meisjes krijgen steeds vaker te maken met mentale problemen. Een nieuwe e-learning voor professionals én cliënten kan helpen bij een meer gendersensitieve behandeling en het vergroten van de autonomie van cliënten.
Nieuwe e-learning kan ggz-wachtlijsten verkorten
Het Ikazia Ziekenhuis stapt over naar vloeibare zuurstof waarmee het de CO₂ -uitstoot met 86 procent verminderd.
Ikazia kiest voor duurzaam en stapt over op vloeibare zuurstof
monsters
Medicatie testen in een orgaanmachine
toestemming
Campagne gegevensuitwisseling: geef toestemming (of niet)
Innovatieplatform samenwerking onderzoek oncologie
Innovatieplatform voor effectievere ontwikkeling kankermedicatie
tumorgraad
Nauwkeurige tumorgraad meting met machine-learning
hart
Zorgverleners onmisbaar bij realiseren zorginnovaties  
thuismonitoring
Vaste plek voor Onco-Connect bij Meander MC
Covid-19 diagnostiek AI
AI-programma kan Covid-19 diagnoses stellen
Volg jij ons al?