Search
Close this search box.
Search

Aantal apparaten monitoring medicatietrouw naar 2,2 miljoen in Europa

Over zo’n vier jaar zullen er in Europa naar schatting 2,2 miljoen devices zijn die patiënten ondersteunen bij de inname van hun medicatie. Volgens marktonderzoeksbureau Berg Insight bevindt zich deze markt nog in de kinderschoenen met slechts 138,000 van deze oplossingen die eind 2016 in de EU in gebruik waren. De komende jaren kan deze markt rekenen op een gemiddelde jaarlijkse groei van 58 procent, verwacht de marktonderzoekers.

Berg Insight stelt dat er momenteel veelbelovende modellen op de markt zijn die patiënten helpen hun medicatietrouw te verhogen. Dergelijke oplossingen zorgen niet alleen voor effectievere behandelingen, maar verlichten bovendien de druk op professionals die zorg aan huis leveren. Bovendien kan dit voor patiënten de indirecte kosten verlagen die gepaard gaan met het niet trouw innemen van medicatie.

Diverse farmaceutische bedrijven leveren al soortgelijke oplossingen gebundeld met specifieke medicatie. Dat leidt over het algemeen in een (lichte) verkoop van medicijnen, constateert Berg Insight. Tegelijkertijd wordt de adoptie van zogeheten medication compliance monitoring solutions geremd door voldoende bewijs dat dergelijke oplossingen een significante impact hebben op een daling van de totale zorgkosten.

De marktonderzoekers van Berg Insights noemen Nederland als eerste land wereldwijd waar medicijnafgifte wordt vergoed waardoor professionals die zorg aan huis leveren ook via oplossingen op afstand kunnen werken. Naast Nederland lijken medication compliance monitoring solutions ook steeds vaker in het oog te springen bij gemeentes en zorgverleners in Scandinavische landen.

Vorig jaar trad Philips met een soortgelijk onderzoek naar buiten. Het zorgbedrijf stelde destijds dat connected medicijndispensers patiënten met chronische aandoeningen kan helpen hun langdurige behandelingen beter na te leven. Uit de analyses van gebruikersgegevens van Philips eigen connected medicijndispenser, de Medido, bleek dat 96 procent van de patiënten zich hield aan het medicatieschema.

https://www.youtube.com/watch?v=Zm0izkNNh2A

admin

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
menselijke AI
Bijna 7 miljoen beschikbaar voor mensgerichte AI
AI
Hoe AI urologische problemen bij baby’s voorspelt
acute zorg
Zorgsector pleit in kamerbrief voor betere databeschikbaarheid
Datalek Zuyderland
Datalek bij Zuyderland Medisch Centrum
verpleegkundige
1 op 5 zorgmedewerkers wil zonder ICT werken  
Parkinson Punt Zuyd
Website Parkinson Punt Zuyd gelanceerd
Narcolepsie
Nieuwe app voor brede behandelaanpak narcolepsie
Zorgorganisatie ZuidOostZorg pioniert in haar verpleegklinieken ondertussen al volop met de inzet van Medido medicijndispensers.
Verpleegklinieken pionieren succesvol met medicijndispensers
AI-opleiding
AI-opleiding voor medewerkers ETZ
zelfherstel
Zebravis onderzoek werpt nieuw licht op behandeling blindheid
Volg jij ons al?