Search
Close this search box.
Search

ABN-AMRO: Samenwerking in de keten essentieel voor betaalbaarheid zorg

De komende jaren ontstaat er een splitsing in de zorg: de (hoog) complexe ziekenhuizen gaan zich rond grotere steden concentreren, de basiszorg vindt in de regio plaats. Om efficiency te vergroten, moeten de basis- en gespecialiseerde ziekenhuizen (nog) meer met elkaar samenwerken. Toegang tot deze zorg blijft zo voor iedereen verzekerd. Dat stelt ABN-AMRO in Insights.

De ziekenhuiszorg in Nederland is goed geregeld, maar duur, aldus ABN-AMRO in Insights. De kosten liggen inmiddels rond de € 1500,- per persoon, meer dan de verzekeringspremie. En dat terwijl er steeds meer mensen zorg nodig hebben en de babyboomers meer zorg nodig zullen hebben. De behandelingskosten moeten dus dalen.  Er zijn nu ongeveer 1,9 miljoen 70-plussers; over vijf jaar zijn dat er 2,3 miljoen. Dat is een toename van ruim 20 procent. Tijd om in actie te komen, aldus ABN-AMRO.

De afgelopen 5 jaar is er al een en ander aangepakt, aldus de bank. Lagere behandelingsprijzen, complexe zorg geconcentreerd in minder ziekenhuizen. Bovendien is het aantal behandelingen gemaximeerd. Dat heeft gewerkt, want in 2014 bedroeg de totale omzet van alle ziekenhuizen en zelfstandige behandelcentra € 25,8 miljard, slechts 1,6 procent meer dan het jaar ervoor.  Om de kosten door de vergrijzing niet sterker te laten stijgen, moeten ziekenhuizen taken afstoten, concludeert de bank.

Samenwerken in de keten

Het ziekenhuis wordt in de visie van de bank gereduceerd tot een centrum voor spoedzorg en behandeling, de rest gebeurt erbuiten. Zorg uit handen geven, kan alleen als anderen deze overnemen. Dat geldt voor diagnose en de zorg voor en na de behandeling, waarvan een groot deel chronische zorg is.

Wie zijn volgens ABN-AMRO partners in de keten?

  • Big Data: ‘internationale kennissystemen’ die steeds meer zullen worden gebruikt
  • samenwerkingsverbanden met andere ziekenhuizen
  • zorgverleners in de buurt van de burger, zoals de huisarts en verpleegkundigen
  • een consult op afstand (e-health)
  • gezondheidsmeters bij de patiënt in huis

Waarschijnlijk kan maar vijf tot tien procent van de ziekenhuiszorg naar huisartsen worden overgedragen, en ook daar veroorzaakt het extra kosten. Vijf procent ziekenhuiszorg staat namelijk gelijk aan vijftig procent van de huidige huisartsenkosten. De grootste besparing moet dus komen van efficiëntere zorg. Zowel techniek als informatie delen met zorgpartners in de keten is hierbij cruciaal. Tot 2020 is er tijd om deze veranderingen door te voeren om zo de zorgkosten in de hand te houden.

admin

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
AI
Hoe AI urologische problemen bij baby’s voorspelt
acute zorg
Zorgsector pleit in kamerbrief voor betere databeschikbaarheid
Datalek Zuyderland
Datalek bij Zuyderland Medisch Centrum
verpleegkundige
1 op 5 zorgmedewerkers wil zonder ICT werken  
Parkinson Punt Zuyd
Website Parkinson Punt Zuyd gelanceerd
Narcolepsie
Nieuwe app voor brede behandelaanpak narcolepsie
Zorgorganisatie ZuidOostZorg pioniert in haar verpleegklinieken ondertussen al volop met de inzet van Medido medicijndispensers.
Verpleegklinieken pionieren succesvol met medicijndispensers
AI-opleiding
AI-opleiding voor medewerkers ETZ
zelfherstel
Zebravis onderzoek werpt nieuw licht op behandeling blindheid
Transparantie zorg
Politiek eist meer transparantie over kwaliteit van zorg
Volg jij ons al?