Programma

Nieuws
Tip hier de redactie
Bekijk overzicht
Artikel delen

Acht miljoen euro voor smart systems

Minister Van Engelshoven (OCW) en staatssecretaris Keijzer (EZK) trekken 24 miljoen euro uit om kennis uit onderzoek beter naar de samenleving en markt te brengen. Daarvan is acht miljoen beschikbaar voor een consortium met Innovation Industries dat werkt aan ‘smart systems’ in bijvoorbeeld auto’s, robots voor thuis toepassingen en productie van voedsel.

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

Met het plan worden investeerders gestimuleerd geld te steken in start-ups die gebruik maken van kennis van onderzoeksorganisaties. Het geld komt uit de subsidieregeling Thematische Technology Transfer (TTT) en wordt verdeeld over drie consortia van onderzoeksorganisaties en durfinvesteerders.

Verdeling subsidie

De Universiteit Twente krijgt samen met Delft, Eindhoven, Wageningen en TNO 16 miljoen euro. Daarvan is acht miljoen euro bedoeld voor hun consortium met Innovation Industries dat werkt aan smart systems in bijvoorbeeld auto’s, robots voor thuis toepassingen en productie van voedsel. De andere acht miljoen euro gaat naar hun samenwerking met NBI Investors, voor optimaal (her-) gebruik van materialen en het gebruik van duurzame grondstoffen.

RegMedXB/Dutch CardioVascular Alliance (DCVA), een consortium voor regeneratieve geneeskunde, krijgt acht miljoen euro. RegMedXB stimuleert internationale, multidisciplinaire onderzoekssamenwerking om bijvoorbeeld uit menselijk materiaal nieren, een hart en gewrichten te maken. In het consortium zitten universiteiten, academische medische centra, gezondheidsfondsen, overheden en private partijen. Investeerder BioGeneration Ventures steunt hen.

Krachten bundelen

De TTT-regeling komt uit de middelen van het Toekomstfonds en is bedoeld om onderzoeksorganisaties te helpen kennis te delen en voorziet kennis-startups van startkapitaal. De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) en de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) hebben de consortia geselecteerd.

De vier Nederlandse technische universiteiten werken op het vlak van valorisatie samen binnen het programma 4TU.Impact. De TU’s bundelen hierin hun krachten om kennis en creativiteit in de technologiesector optimaal te benutten om daarmee de kenniseconomie in Nederland verder te versterken. 

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

Mis niks en ontvang de spannendste ontwikkelingen