Programma

Nieuws
Tip hier de redactie
Bekijk overzicht
Artikel delen

Actiz roept leden op tot doen stresstest AT voor digitale netwerken

ActiZ beveelt zijn leden aan een vragenlijst in te vullen van het Agentschap Telecom. Aan de hand van deze Quickscan Uitval Telecom krijgen zorgorganisaties een beeld of hun voorbereiding op een netwerkstoring reeds voldoende is of niet. Tevens ontvangen de respondenten direct een advies.

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

Het analoge netwerk in Nederland stopt per eind 2019. Voor zorgorganisaties betekent dit bijvoorbeeld dat analoge apparatuur op (onder meer) het gebied van personenalarmering dan niet langer functioneert. Ook kan er niet meer worden teruggegrepen op het analoge netwerk, wanneer er een  verstoring optreedt in digitale netwerken. Daarom stelt het Agentschap Telecom een stresstest beschikbaar.  

Een storing of uitval van het netwerk kan grote gevolgen hebben. Bijvoorbeeld wanneer zorgorganisaties geen gebruik meer kunnen maken van verpleegkundige oproepsystemen, geen toegang meer hebben tot het elektronische patiëntendossier, camerabewaking en allerlei andere zorg- en e-healthtoepassingen.

KPN gaat nieuw 112-platform realiseren

Deze week werd KPN getroffen door een grootschalige netwerkstoring, volgens de provider het gevolg van een softwarefout. Als gevolg van de storing was noodnummer 112 niet bereikbaar. Het mobiele datanetwerk (3G/4G) bleef wel beschikbaar, evenals de vaste internetverbindingen. KPN heeft naar aanleiding hiervan verhoogde dijkbewaking ingesteld om te voorkomen dat dit probleem zich opnieuw kan voordoen.

Ook heeft KPN extra monitoring ingesteld op het routeringsplatform en de 112-dienstverlening. KPN gaat in de tweede helft van 2019 een nieuw 112-platform realiseren en zal onderzoeken of daarin directe koppelingen kunnen worden opgenomen naar andere telecom-aanbieders, zodat ook bij een verstoring zoals die deze week plaatsvond, het verkeer toch via andere netwerken op de plek van bestemming aankomt.

Daarnaast gaat KPN deze verstoring uitgebreid evalueren, ook met een externe onafhankelijke partij, zodat de juiste conclusies getrokken kunnen worden en dit soort incidenten in de toekomst kunnen worden voorkomen.

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

Mis niks en ontvang de spannendste ontwikkelingen