Search
Close this search box.
Search

Actiz wil stimulerende rol overheid voor digitale zorg

Actiz bepleit een meer stimulerende rol van de overheid op het gebied van digitale zorg voor ouderen. De overheid dient het gebruik van innovatieve technologie in de ouderenzorg fors te stimuleren. Dat stelt Actiz, brancheorganisatie van (thuis)zorgaanbieders. Minister Schippers staat positief tegenover een aanjagersrol van de overheid op dit punt.

ActiZ, een landelijke brancheorganisatie van zorgondernemers, stuurde onlangs een brief aan de tweede kamer om te pleiten voor het meer stimuleren van innovatie in de zorg. Het droeg daarbij voorbeelden aan als nieuwe communicatietechnologie, e-health en investeringen in digitale vaardigheden van professionals in onder andere de ouderenzorg.

In een brief aan de Tweede Kamer inzake het Algemeen Overleg Innovatie/verspilling in de zorg van woensdag 15 februari 2017, pleit Actiz voor forse stimulering door de overheid van innovatie.

ActiZ vroeg verder om duidelijkheid over de subsidieregeling Zorginfrastructuur en pleitte voor een steviger rol voor het ministerie van VWS als systeemverantwoordelijke waar het gaat om kostbare ICT-investeringen.

VWS wil aanjagersrol vervullen

Tijdens het debat in de Kamer gaf VWS aan de rol als aanjager graag te willen vervullen. Hiertoe wordt in de toekomst innovatie in de hoofdlijnenakkoorden opgenomen. Minister Schippers kondigde volgens Actiz verder aan dat de toelatingsprocedure voor nieuwe technologie, innovatie en e-health bij Zorginstituut Nederland -in haar woorden- “rigoureus” gemoderniseerd gaat worden, onder andere door aanpassing van de ‘voorwaardelijke toelating’. Dit zou tijdwinst opleveren bij de invoering en implementatie van innovaties in de zorg. De minister zegde de Kamer haar brief toe, vóór het reces dat op 24 februari start.

Structurele aanpak

Bovendien wil de Minister af van subsidieregelingen, wat werd toegejuicht door Actiz, omdat, zo zegt Actiz, een structurele aanpak nodig is bij innovaties in de zorg. Op die manier kunnen zorginstellingen kiezen voor juist die innovaties die rendement opleveren voor de cliënten en de medewerkers. ‘Verspilling’ wordt vanaf mei 2017 een apart hoofdstuk in de jaarlijkse Verantwoording en is daarmee een vast punt geworden op de politieke agenda. Het Meldpunt Verspilling is hiermee komen te vervallen.

Grote Zorgdebat

Enkele dagen na het debat in de Tweede Kamer vond in Nieuwegein ‘Het Grote Zorgdebat’ plaats, waar 10 woordvoerders op zorggebied de standpunten van hun politieke partijen verdedigden. Het debat ging over 4 actuele zorgthema’s: cliënt centraal, personeelstekort, de ingewikkelde wet- en regelgeving en financiering en preventie.

ActiZ wilde vooral weten hoe zorgverleners ruimte krijgen om meer maatwerk te leveren en patiënten en cliënten echt centraal te stellen. Ook ICT speelt hier een rol. Pia Dijkstra van D66 stelde onder meer dat door de inzet van innovaties en nieuwe technologie zorgmedewerkers meer tijd hebben voor cliënten. Het gaat hierbij om bijvoorbeeld beeldbellen, over domotica in huis en de Medido (medicijndoos).

admin

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
menselijke AI
Bijna 7 miljoen beschikbaar voor mensgerichte AI
AI
Hoe AI urologische problemen bij baby’s voorspelt
acute zorg
Zorgsector pleit in kamerbrief voor betere databeschikbaarheid
Datalek Zuyderland
Datalek bij Zuyderland Medisch Centrum
verpleegkundige
1 op 5 zorgmedewerkers wil zonder ICT werken  
Parkinson Punt Zuyd
Website Parkinson Punt Zuyd gelanceerd
Narcolepsie
Nieuwe app voor brede behandelaanpak narcolepsie
Zorgorganisatie ZuidOostZorg pioniert in haar verpleegklinieken ondertussen al volop met de inzet van Medido medicijndispensers.
Verpleegklinieken pionieren succesvol met medicijndispensers
AI-opleiding
AI-opleiding voor medewerkers ETZ
zelfherstel
Zebravis onderzoek werpt nieuw licht op behandeling blindheid
Volg jij ons al?