Afwijkende hersenscan voorspelt dementie

Alzheimercentrum Amsterdam, het Amsterdam UMC en de Universiteit van Lund in Zweden hebben gezamenlijk onderzoek gedaan naar de invloed van eiwitten op het ontstaan van de ziekte van Alzheimer. Na het bestuderen van PET-hersenscans concluderen onderzoekers nu dat cognitief gezonde mensen die een samenklontering van de eiwitten amyloïde en tau in hun hersenen hebben, binnen enkele jaren te maken kunnen krijgen met milde cognitieve storingen en zelfs dementie.

In onderzoek naar het ontstaan van de ziekte van Alzheimer zijn onderzoekers sinds enkele jaren in staat de eiwitten die deze degeneratieve hersenziekte veroorzaken middels PET-hersenscans zichtbaar maken. Onderzoeker Rik Ossenkoppele en collega’s hebben de scan data verzameld van 1.325 individuen die deelgenomen hebben aan internationale studies uitgevoerd in Nederland, Zweden, Australië en de Verenigde Staten.

Onderzoek PET-hersenscan

De personen die aan de studies deelnamen werden na de initiële PET-hersenscan gedurende drie jaar jaarlijks aan een neuropsychologisch onderzoek onderworpen. Daarbij werd onder andere het geheugen werd gemeten en onderzocht een neuroloog of de deelnemers symptomen ontwikkelden die passen bij de diagnose milde cognitieve stoornissen of dementie.

Analyse van deze onderzoeken heeft aangetoond dat cognitief gezonde mensen met afwijkende amyloïde- en tau-PET-scans negentien keer meer kans hadden om binnen 3,5 jaar milde cognitieve klachten. De kans om dementie te ontwikkelen was zelfs 42 keer hoger dan bij mensen met een niet-afwijkende PET-hersenscan. De deelnemers werden tijdens de onderzoeken ook onderworpen aan neuropsychologische tests, bijvoorbeeld voor het geheugen. Ook op dat gebied bleken mensen met afwijkende PET-scans veel harder achteruit te gaan.

De resultaten van dit onderzoek zijn van groot belang, zo stellen de onderzoekers. “Het laat zien dat cognitief gezonde mensen met afwijkende amyloïde- en tau-PET-scans veel baat zouden kunnen hebben bij toekomstige medicijnen die amyloïde- en tau-stapelingen opruimen. Verder laat het onderzoek zien dat je met deze PET-scans een goede risico-inschatting kunt maken over toekomstige klinische achteruitgang.”

Diagnose Alzheimer op basis van eiwitten

Wetenschappers hebben echter nog geen consensus bereikt als het gaat om de rol van amyloïde- en tau- eiwitten. Dat wil zeggen, er zijn wetenschappers die de ziekte van Alzheimer definiëren op basis van deze eiwitten, ongeacht of de patiënt (geheugen)klachten heeft. Andere wetenschappers stellen dat de diagnose Alzheimer pas gesteld mag worden wanneer objectieve cognitieve stoornissen geconstateerd zijn. Zij hechten minder belang aan de aanwezigheid van amyloïde- en tau-eiwitten.

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
Kort zorgnieuws
Kort zorgnieuws: ZIC bij VieCuri; Digitale hulp; Medische rekenvaardigheid-app, en meer
wondzorg
Innovatieprijs voor gepatenteerde offline gegevensuitwisseling
Duuzame zorg - Diederik Gommers
Passende, duurzame zorg komt er niet vanzelf
Microbioomonderzoek
UMCG opent nieuwe faciliteit voor microbioomonderzoek
beroerte
Testen op je digitale tweeling voor beste behandeling beroerte
wereldwijd
John Halamka, Mayo Clinic Platform: ‘Onze innovaties zijn wereldwijd inzetbaar'
Gegevensuitwisseling
Mandaat EHDS: Nederland verzilvert 4 hoofdposities
Rathenau
Risico’s AI vragen om terughoudendheid in gebruik
Ketenmonitoring hackathon
Proefproject aanvullende ketenmonitoring en -logging afgerond
toestemmingsplatform
Eerste apotheek aangesloten op online toestemmingsplatform Mitz
Volg jij ons al?