Search
Close this search box.
Search

AI-algoritme verbetert glaucoom diagnose

Onderzoekers hebben een AI-algoritme ontwikkeld waarmee de diagnose 'glaucoom' beduidend veel beter gesteld kan worden. Dankzij dit algoritme, dat ontwikkeld is op initiatief van Het Oogziekenhuis Rotterdam, kunnen nu artsen die niet gespecialiseerd zijn in deze oogziekte, glaucoom even goed diagnosticeren als glaucoomspecialisten.

Glaucoom is op zich een vrij goed te behandelen aandoening. Daarvoor is het wel van belang dat de oogziekte in een vroeg stadium ontdekt wordt. Dat is nog altijd een probleem, en niet alleen in ontwikkelende landen. Ook in Nederland wordt in slechts de helft van de gevallen de juiste diagnose gesteld en een passende behandeling opgestart. Het niet op tijd diagnosticeren van deze oogziekte kan leiden tot onherstelbare aantasting van het gezichtsvermogen, en zelfs blindheid.

Betere glaucoom diagnose dankzij AI

Voor de ontwikkeling van het AI-algoritme werd eerst gestart met het vullen van een database met de fundusfoto’s van meer dan 110.000 mensen. Het project, ‘Glaucoom in Beeld‘ startte in 2020 en had als belangrijkste doel het onderzoeken van de mogelijkheid om kunstmatige intelligentie (AI) in te zetten bij de beoordeling van oogfoto’s en het vroegtijdig diagnostiseren van glaucoom.

Die foto’s werden beoordeeld door 20 optometristen/oogartsen uit diverse landen. Alle foto’s werden gelabeld met ‘glaucoom’ of ‘geen glaucoom’. Deze database werd vervolgens gebruikt om het ontwikkelde AI-algoritme te ’trainen’ op het diagnosticeren van deze oogziekte.

AI-challenge

Begin dit jaar werd een zogenoemde AI-challenge georganiseerd waarbij, in samenwerking met de afdeling Artificial Intelligence van de Universiteit van Amsterdam, ontwikkelaars uitgedaagd werden een algoritme te bouwen dat glaucoom minstens net zo goed, en liefst beter, kan diagnosticeren als de specialisten. Het ‘winnende’ algoritme bereikte uiteindelijk een diagnosepercentage van 85% om glaucoom te herkennen, ongeacht etniciteit en ongeacht de gebruikte funduscamera. Dat is net zo goed als een specialist dat zou doen.

Onderzoek heeft inmiddels aangetoond dat het algoritme breed en laagdrempelig inzetbaar is. Met behulp van AI wordt de kans op grootschalige screening op deze oogziekte een stuk groter. Doel is om dankzij een vroegtijdige diagnose en behandeling blindheid en slechtziendheid wereldwijd zo veel mogelijk te voorkomen en terug te dringen.

Ron Smeets

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
verpleegkundige
1 op 5 zorgmedewerkers wil zonder ICT werken  
Parkinson Punt Zuyd
Website Parkinson Punt Zuyd gelanceerd
Narcolepsie
Nieuwe app voor brede behandelaanpak narcolepsie
Zorgorganisatie ZuidOostZorg pioniert in haar verpleegklinieken ondertussen al volop met de inzet van Medido medicijndispensers.
Verpleegklinieken pionieren succesvol met medicijndispensers
AI-opleiding
AI-opleiding voor medewerkers ETZ
zelfherstel
Zebravis onderzoek werpt nieuw licht op behandeling blindheid
Transparantie zorg
Politiek eist meer transparantie over kwaliteit van zorg
thuisarts.nl
Samenwerking voor verdere uitbreiding Thuisarts.nl
digipunt
DigiPunt Zuyderland ondersteunt digivaardigheid
AI-model huidkanker
Risico op huidkanker voorspellen met AI-model
Volg jij ons al?