Programma

Nieuws
Tip hier de redactie
Bekijk overzicht
22 januari 2020
Artikel delen

AI beademingssysteem regelt zelf beademing patiënten

Op de Intensive Care van het Reinier de Graaf werd in 2019 een intelligent beademingssysteem (INTELLiVENT-ASV) in gebruik genomen. Inmiddels zijn het systeem en de ervaringen ermee zo ver gevorderd dat de apparatuur zelfstandig de beademing van patiënten kan regelen.

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

Het Reinier de Graaf is, samen met het Máxima MC, nog steeds een van de weinige Nederlandse zorginstellingen die met dit beademingssysteem werken. Het stelt verpleegkundigen in staat patiënten op de IC beter en comfortabeler te beademen.

Het INTELLiVENT-ASV is een op kunstmatige intelligentie (AI) gebaseerd en ontwikkeld beademingssysteem dat sneller, en nauwkeuriger kan ingrijpen dan artsen en verpleegkundigen.

Kleinere kans op longschade

De automatische beademing van patiënten heeft veel voordelen. Door het optimaliseren van de ademhalingsfrequentie, beademingsdruk en het teugvolume kunnen patiënten mogelijk korter beademd worden. Daarmee verkleind ook de de kans op schade aan de longen.

Het IC-team is blij met de geautomatiseerde beademingsoptie, maar de ingebruikname had wel wat voeten in aarde, zo vertelt Laura Buiteman. Zij is IC-verpleegkundige en gespecialiseerd op het gebied van ademhalingszorg. “We hebben als team de tijd genomen om aan de nieuwe apparatuur te wennen. In november 2019 hebben we op de afdeling uitgebreide scholing en een masterclass gehad, zodat we goed weten hoe de toepassing werkt.”

“Het mooie aan deze nieuwe apparatuur is dat de beademingsvorm zich continu aanpast aan de patiënt. Dit kan helpen om de patiënt zo kort mogelijk via de apparatuur te beademen. Feit is namelijk dat beademing schadelijk kan zijn voor de longen. Hoe meer we dit kunnen voorkomen, hoe beter dat uiteraard is”, zo voegt Laura toe.

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

Mis niks en ontvang de spannendste ontwikkelingen