Search
Close this search box.
Search

AI beademingssysteem regelt zelf beademing patiënten

Op de Intensive Care van het Reinier de Graaf werd in 2019 een intelligent beademingssysteem (INTELLiVENT-ASV) in gebruik genomen. Inmiddels zijn het systeem en de ervaringen ermee zo ver gevorderd dat de apparatuur zelfstandig de beademing van patiënten kan regelen.

Het Reinier de Graaf is, samen met het Máxima MC, nog steeds een van de weinige Nederlandse zorginstellingen die met dit beademingssysteem werken. Het stelt verpleegkundigen in staat patiënten op de IC beter en comfortabeler te beademen.

Het INTELLiVENT-ASV is een op kunstmatige intelligentie (AI) gebaseerd en ontwikkeld beademingssysteem dat sneller, en nauwkeuriger kan ingrijpen dan artsen en verpleegkundigen.

Kleinere kans op longschade

De automatische beademing van patiënten heeft veel voordelen. Door het optimaliseren van de ademhalingsfrequentie, beademingsdruk en het teugvolume kunnen patiënten mogelijk korter beademd worden. Daarmee verkleind ook de de kans op schade aan de longen.

Het IC-team is blij met de geautomatiseerde beademingsoptie, maar de ingebruikname had wel wat voeten in aarde, zo vertelt Laura Buiteman. Zij is IC-verpleegkundige en gespecialiseerd op het gebied van ademhalingszorg. “We hebben als team de tijd genomen om aan de nieuwe apparatuur te wennen. In november 2019 hebben we op de afdeling uitgebreide scholing en een masterclass gehad, zodat we goed weten hoe de toepassing werkt.”

“Het mooie aan deze nieuwe apparatuur is dat de beademingsvorm zich continu aanpast aan de patiënt. Dit kan helpen om de patiënt zo kort mogelijk via de apparatuur te beademen. Feit is namelijk dat beademing schadelijk kan zijn voor de longen. Hoe meer we dit kunnen voorkomen, hoe beter dat uiteraard is”, zo voegt Laura toe.

Ron Smeets

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
acute zorg
Zorgsector pleit in kamerbrief voor betere databeschikbaarheid
Datalek Zuyderland
Datalek bij Zuyderland Medisch Centrum
verpleegkundige
1 op 5 zorgmedewerkers wil zonder ICT werken  
Parkinson Punt Zuyd
Website Parkinson Punt Zuyd gelanceerd
Narcolepsie
Nieuwe app voor brede behandelaanpak narcolepsie
Zorgorganisatie ZuidOostZorg pioniert in haar verpleegklinieken ondertussen al volop met de inzet van Medido medicijndispensers.
Verpleegklinieken pionieren succesvol met medicijndispensers
AI-opleiding
AI-opleiding voor medewerkers ETZ
zelfherstel
Zebravis onderzoek werpt nieuw licht op behandeling blindheid
Transparantie zorg
Politiek eist meer transparantie over kwaliteit van zorg
thuisarts.nl
Samenwerking voor verdere uitbreiding Thuisarts.nl
Volg jij ons al?