AI ondersteunt MDL-arts bij opereren vroege darmkanker  

Met endoscopische technieken in combinatie met AI kan er niet alleen gekeken worden maar ook geopereerd. Beginnende darmkanker kan bijvoorbeeld met endoscopische technieken worden verwijderd. Een AI-systeem helpt hierbij door de operateur naar poliepen of beginnende tumoren te leiden en er een ‘vierkantje’ omheen te plaatsen.

Dankzij het Bevolkingsonderzoek Darmkanker worden tumoren in de dikke darm in een steeds vroeger stadium gedetecteerd. Tegelijkertijd zijn er steeds betere endoscopische technieken om poliepen of beginnende tumoren effectief in beeld te brengen én te verwijderen. Bij de endoscopische ingrepen worden MDL-artsen van het Catharina Ziekenhuis ondersteund door kunstmatige intelligentie (AI).

Beeldvorming steeds beter

Met de endoscoop voert de arts het darmonderzoek uit. Dit instrument is een soort lange dunne slang met aan het uiteinde een lampje en een kleine camera. Ook heeft het een klein werkkanaaltje waardoor kleine instrumenten kunnen worden opgevoerd. Endoscopie maakt de laatste jaren een grote ontwikkeling door. “De beelden worden bijvoorbeeld steeds beter en scherper”, vertelt MDL-arts Ramon-Michel Schreuder van het Catharina Ziekenhuis.

“En hoe beter het beeld, hoe vaker en duidelijker we beginnende dikke darmkanker kunnen detecteren. In principe is dikke darmkanker een ziekte die te voorkomen is als je tijdig alle poliepen verwijderd. Het is dus goed dat die poliepen, dankzij het bevolkingsonderzoek, steeds vaker en eerder worden opgespoord.”

AI geeft extra ogen

“We kunnen met deze endoscopische technieken, in combinatie met AI, beginnende darmkanker genezen. Dit gebeurt meestal door het verwijderen van een taartpunt uit de darm of door het afpellen van de tumor. Vroege darmkanker is dus steeds beter te genezen met een endoscopische ingreep. Kunstmatige intelligentie helpt daarbij, want het geeft de MDL-arts een paar extra ogen. De slimme AI-software die tijdens de endoscopie beginnende darmkanker detecteert is ontwikkelt door de Technische Universiteit Eindhoven.

Ramon-Michel Schreuder denkt dat AI-toepassingen in de klinische zorg in de toekomst op steeds grotere schaal gebruikt zullen worden. “Een AI-systeem geeft ook andere specialisten de komende jaren steeds vaker een paar extra ogen aan het bed van de patiënt. Er zullen steeds meer toepassingen die dagelijks toepasbaar zijn. Artsen zullen echter niet vervangen worden door kunstmatige intelligentie, want KI is vooral een welkome aanvulling op ons werk.”

Onderzoek ´kanker en AI´ in opmars

Steeds vaker wordt AI ingezet om kanker te onderzoeken of ingezet bij operaties zoals bij het voorbeeld in het Catharina Ziekenhuis. Een goed ander voorbeeld zijn vier onderzoeken van het UMC Utrecht. Ze spelen rondom (complexe) kanker en AI en worden met meer dan 1,5 miljoen euro gefinancierd door het Hanarth Fonds. Eén onderzoek maakt drie-dimensionele hologrammen van hersentumoren. Een tweede richt zich op een zeldzame vorm van bloedkanker (multipel myeloom), het derde gaat over AI-modellen voor huidkanker en het vierde combineert onder meer verschillende soorten data om sarcomen effectiever te kunnen behandelen.

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
Longrevalidatie thuismeten app
Thuismeten-app helpt bij longrevalidatie
Kort zorgnieuws
Kort zorgnieuws: ZIC bij VieCuri; Digitale hulp; Medische rekenvaardigheid-app, en meer
wondzorg
Innovatieprijs voor gepatenteerde offline gegevensuitwisseling
Duuzame zorg - Diederik Gommers
Passende, duurzame zorg komt er niet vanzelf
Microbioomonderzoek
UMCG opent nieuwe faciliteit voor microbioomonderzoek
beroerte
Testen op je digitale tweeling voor beste behandeling beroerte
wereldwijd
John Halamka, Mayo Clinic Platform: ‘Onze innovaties zijn wereldwijd inzetbaar'
Gegevensuitwisseling
Mandaat EHDS: Nederland verzilvert 4 hoofdposities
Rathenau
Risico’s AI vragen om terughoudendheid in gebruik
Ketenmonitoring hackathon
Proefproject aanvullende ketenmonitoring en -logging afgerond
Volg jij ons al?