AI essentieel bij indammen corona en apenpokken

Artificial intelligence (AI) wordt al sinds de Mexicaanse griep in 2009 ingezet om virussen te lokaliseren, in te dammen en steeds vaker ook om virusinfecties te behandelen. Ook voor de bestrijding van corona, en nu óók de apenpokken, heeft AI een groot potentieel. Vroegtijdige waarschuwing van nieuwe zoönosen, virussen die worden overgedragen van dier op mens, is essentieel. Hoe sneller besmettingen met apenpokken real time in beeld zijn, hoe beter de virale spillover kan worden aangepakt voordat er een pandemie ontstaat.

Pandemieën zoals de Mexicaanse griep en COVID-19 hebben ons het enorme potentieel laten zien van AI-gebaseerde voorspelling en ziektesurveillance. In het geval van apenpokken circuleert het virus al in Afrikaanse landen, maar heeft het nu internationaal de sprong gemaakt. Met behulp van AI is het beter mogelijk om het virus in te dammen. Het gaat dan in eerste instantie om het real time inventariseren en verzamelen van gegevens over infectiepercentages. Vervolgens kan AI ingezet worden om verspreiding tegen te gaan. Goed nieuws is dat WHO niet verwacht niet dat de wereldwijde uitbraak van het apenpokkenvirus zal uitgroeien tot een pandemie.  

AI en autonoom vliegende drones

Kunstmatige intelligentie is niet langer een technologie van de verre toekomst en is inmiddels overal om ons heen. In veel verschillende sectoren worden slimme machines gebruikt die mensen zwaar werk uit handen nemen. Maar AI effent ook de weg voor toekomstgerichte technologie zoals zelfrijdende auto’s. Kunstmatige intelligentie maakt zelfs autonoom vliegende drones mogelijk, zoals uitgebreide testen op 30 mei 2022 op de High Tech Campus Eindhoven laten zien.   

Hoe worden virussen met KI bestreden?  

Ook in de zorg wordt kunstmatige intelligentie een steeds belangrijkere technologie. Zo kunnen AI-systemen al met grote nauwkeurigheid beeldmateriaal analyseren op aanwezigheid van bijvoorbeeld borstkanker. Bij de bestrijding van virussen speelt AI een steeds belangrijkere rol. Dat gaat door het volgen van enorme gegevensstromen (big data) op een manier die een mens niet kan. Zo kunnen  met een AI-platform gegevens uit overheidsrapporten, sociale media, nieuwssites en andere online bronnen worden geanalyseerd om de wereldwijde verspreiding van bijvoorbeeld corona of apenpokken te volgen.

Kunstmatige intelligentie heeft óók een onderzoeker van de Michigan State University en zijn team geholpen bij het vinden van antwoorden over de nieuwe omicron-variant. De onderzoekers melden dat omicron en andere varianten een verhoogde besmettelijkheid en antilichaamresistentie ontwikkelen volgens een kunstmatige-intelligentiemodel. Zodoende wordt duidelijk dat er nieuwe vaccins en nieuwe en antilichaamtherapieën nodig zijn.

Kunstmatige intelligentie biedt breed pallet aan opties

AI kan ook worden gegevens voor het ontginnen van sociale media, zodat beter wordt begrepen wanneer de volgende infectiepiek plaats zal vinden. Maar AI wordt met betrekking tot virussen nog op ontelbaar veel andere wijzen ingezet. Denk onder meer aan het gerichter behandelen en herkennen van covid. Een voorbeeld betreft patiënten die getroffen worden door COVID-19 die na genezing vaak (langere tijd) onder behandeling moeten blijven voor de geleden longschade. Het consortium ICOVAI werkt voor die groep aan de ontwikkeling van AI-technologie waarmee de betreffende longschade beter geanalyseerd kan worden. Die analyse kan ook bijdragen aan de keuze voor de juiste behandelmethode.

Een andere mogelijkheid die kunstmatige intelligentie biedt is tot slot het onderzoeken van het genoom van virussen die dieren infecteren zodat kan worden voorspeld of ze mogelijk van dier op mens over kunnen springen. Kunstmatige intelligentie biedt kortom een breed pallet aan slimme opties om virussen te bestrijden en de uitbraak van pandemieën waar mogelijk te voorkomen.

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
Gegevensuitwisseling
Mandaat EHDS: Nederland verzilvert 4 hoofdposities
Rathenau
Risico’s AI vragen om terughoudendheid in gebruik
Ketenmonitoring hackathon
Proefproject aanvullende ketenmonitoring en -logging afgerond
toestemmingsplatform
Eerste apotheek aangesloten op online toestemmingsplatform Mitz
mock-up operatiecentrum
Oefenenen in mock-up van nieuw operatiecentrum UMCG
Lichaamsgeluiden wearable
Akoestische wearable monitort lichaamsgeluiden
Digitaal contact
Uw Zorg Online en BeterDichtbij integreren digitale diensten
Partnerportaal
Eenmalig inloggen bij partnerportaal voor juiste informatie
Het programma HDAB-NL wil een veilige toegang waarborgen tot gezondheidsgegevens.
VWS start programma Health Data Access Body (HDAB-NL)
Hartcentrum samenwerking
Bundelen van krachten moet leiden tot één hartcentrum
Volg jij ons al?