Search
Close this search box.
Search

AI ingezet voor ontwikkeling snellere MRI-scan

Leidse onderzoekers hebben samen met Philips een wedstrijd gewonnen waarin internationale onderzoeksgroepen werken aan het versnellen van MRI-scans met behulp van artificial intelligence (AI). Het team van LUMC en Philips ontwikkelde een algoritme waarmee met acht keer minder data dan normaal een bijna net zo goed MRI-beeld van een knie kan worden gereconstrueerd.

In de ‘fastMRI challenge’, uitgeschreven door het Facebook AI-onderzoekslab en New York University, kregen AI-specialisten de uitdaging om MRI-scans sneller en efficiënter te maken. De 34 deelnemende teams kregen een ruwe dataset van een paar honderd MRI-scans van knieën, evenals een aantal incomplete datasets. Op basis hiervan moesten ze een zelflerend algoritme te ontwikkelen, waarmee uit de incomplete datasets alsnog het complete MRI-beeld kan worden teruggerekend. Het opnemen van minder data tijdens de MRI-scan betekent een korte scantijd.

Zelflerend algoritme

Het team van Philips en LUMC eindigde bovenaan bij het moeilijkste deel van de wedstrijd: een bijna intact plaatje terugrekenen uit slechts een achtste van de data. Een behoorlijke groep onderzoekers heeft volgens het LUMC maandenlang fulltime gewerkt aan het zelflerende algoritme. AI-expert Marius Staring en MRI-specialist Thijs van Osch (beiden afdeling Radiologie) waren de teamleiders vanuit LUMC.

MRI reconstructies van de knie. Van links naar rechts: de originele reconstructie op basis van een complete MRI opname, een reconstructie met 8x minder data zonder AI, en hetzelfde maar dan met AI. Foto: LUMC.

Staring noemt als sleutel tot het succes de nauwe samenwerking tussen AI-experts, MRI-technici en clinici, van zowel het LUMC als Philips. “De samenwerking met Philips was zeer intensief, waardoor we snel allerlei ideeën konden uittesten. Ik ben trots op de LUMC-onderzoekers Sahar Yousefi en Mohamed Elmahdy die samen met collega’s bij Philips een topprestatie hebben geleverd.”

Belofte AI voor imaging-wereld

De onderzoekers benadrukken de grote belofte die AI-technologie inhoudt voor de imaging-wereld. “Momenteel duurt een MRI-scan al gauw een kwartier tot een half uur. Als we dat kunnen terugbrengen tot een paar minuten is dat winst voor zowel de patiënt als de behandelaar”, stelt Van Osch uit. “We kijken ernaar uit de samenwerking met Philips voort te zetten, zowel om verder onderzoek te doen, maar ook om deze winst snel naar de patiënt te brengen.”

Martijn Kregting

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
AI
Hoe AI urologische problemen bij baby’s voorspelt
acute zorg
Zorgsector pleit in kamerbrief voor betere databeschikbaarheid
Datalek Zuyderland
Datalek bij Zuyderland Medisch Centrum
verpleegkundige
1 op 5 zorgmedewerkers wil zonder ICT werken  
Parkinson Punt Zuyd
Website Parkinson Punt Zuyd gelanceerd
Narcolepsie
Nieuwe app voor brede behandelaanpak narcolepsie
Zorgorganisatie ZuidOostZorg pioniert in haar verpleegklinieken ondertussen al volop met de inzet van Medido medicijndispensers.
Verpleegklinieken pionieren succesvol met medicijndispensers
AI-opleiding
AI-opleiding voor medewerkers ETZ
zelfherstel
Zebravis onderzoek werpt nieuw licht op behandeling blindheid
Transparantie zorg
Politiek eist meer transparantie over kwaliteit van zorg
Volg jij ons al?