AI-innovaties als katalysator voor digitale pathologie

Patholyt is een start-up die voortkomt uit de groep van Jeroen van der Laak, hoofd van de Computational Pathology Group van het Radboudumc. Zij behoren wereldwijd tot de koplopers op het gebied van AI voor grootschalige whole-slide beeldanalyse. De start-up heeft zich tot doel gesteld de toepassing van kunstmatige intelligentie (AI) in de pathologie te versnellen om de overlevingskansen van kankerpatiënten te vergroten.

Een wereldwijd tekort aan pathologen is een van de grotere problemen waar de pathologie mee kampt. Voor het diagnostische proces van veel ziekten, zoals kanker, is pathologie echter onmisbaar. Al meer dan 100 jaar maken pathologen bij het onderzoeken van weefsel gebruik van speciale microscopen. Het tekort aan pathologen noopt tot meer efficiëntie en consistente kwaliteit. De inzet van kunstmatige intelligentie, en AI-innovaties, spelen daarbij een belangrijke rol.

AI-innovaties in de pathologie

Het zogenoemde AI-powered Computational Pathology, waarbij AI-technologie en -innovaties ingezet worden om het pathologisch diagnostisch proces te versnellen en verbeteren, is revolutionair aan het veranderen. Die revolutie werd ontketend door ontwikkelingen op het gebied van kunstmatige intelligentie, beeldanalyse en high-performance computing.

Patholyt gaat algoritmen vanuit het onderzoeksveld naar de klinische praktijk brengen om daarmee de snelheid en kwaliteit van de diagnostiek in de pathologie te verbeteren. De start-up van het Radboudumc wil de toegang tot hoogwaardige diagnostiek voor iedereen ter wereld toegankelijk maken. Het bedrijf is ervan overtuigd dat het gebruik van AI-innovaties en algoritmen de kansen van kankerpatiënten kunnen verbeteren.

Integratie in digitale pathologie

Om ervoor te zorgen dat pathologen de AI-oplossingen van Patholyt probleemloos kunnen gebruiken, zullen die AI-innovaties worden geïntegreerd in de standaard workflow van de digitale pathologie. Ook in Nederland wordt de digitale pathologie door steeds meer ziekenhuizen en laboratoria omarmd. De ‘ouderwetse’ microscoop verdwijnt daarmee steeds meer uit de werkkamer van de patholoog.

Digitale pathologie is ontstaan toen Philips op zoek was naar nieuwe toepassingen van dvd-technologie. Met digitale scanners kunnen glaasjes met daarop het weefsel, de zogenaamde coupes, op het beeldscherm worden bekeken. Hierdoor kunnen laboratoria werken aan het verhogen van de efficiëntie van de diagnostiek.

Patholyt richt zich met name op de ontwikkeling van producten voor klinische diagnostische ondersteuning ten behoeve van complexe ziekten zoals prostaat- en borstkanker. Daarnaast levert de start-up ook AI-oplossingen voor bedrijven in de biotech, farmacie en diagnostiek.

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
Longrevalidatie thuismeten app
Thuismeten-app helpt bij longrevalidatie
Kort zorgnieuws
Kort zorgnieuws: ZIC bij VieCuri; Digitale hulp; Medische rekenvaardigheid-app, en meer
wondzorg
Innovatieprijs voor gepatenteerde offline gegevensuitwisseling
Duuzame zorg - Diederik Gommers
Passende, duurzame zorg komt er niet vanzelf
Microbioomonderzoek
UMCG opent nieuwe faciliteit voor microbioomonderzoek
beroerte
Testen op je digitale tweeling voor beste behandeling beroerte
wereldwijd
John Halamka, Mayo Clinic Platform: ‘Onze innovaties zijn wereldwijd inzetbaar'
Gegevensuitwisseling
Mandaat EHDS: Nederland verzilvert 4 hoofdposities
Rathenau
Risico’s AI vragen om terughoudendheid in gebruik
Ketenmonitoring hackathon
Proefproject aanvullende ketenmonitoring en -logging afgerond
Volg jij ons al?