AI-methode kan effect pre-operatieve chemo voorspellen

Op de Universiteit van Maastricht is een nieuwe methode ontwikkeld om kunstmatige intelligentie in te zetten voor het bepalen van de beste behandeloptie bij borstkanker. De methode, radiomics genaamd, maakt gebruik van kunstmatige intelligentie om medische beelden, zoals MRI's en CT-scans, te beoordelen. Het systeem is in staat te herkennen op welke tumoren chemotherapie wel of geen effect heeft.

Het toedienen van een chemokuur wordt bij borstkanker vaak voorafgaand aan een operatie gedaan om de kans op het slagen van de operatie te vergroten. Helaas blijkt nu pas na de chemo of deze effect gehad heeft. Met behulp van een nieuwe op kunstmatige intelligentie gebaseerde methode, radiomics, is het mogelijk te voorspellen bij welke patiënten een pre-operatieve chemotherapie zinvol is en voor wie niet.

Chemo, alleen als het nut heeft

Het AI-algoritme van de radiomics methode kan namelijk het verschil zien tussen tumoren die na een chemotherapie kleiner geworden zijn en tumoren waarop de chemo geen effect gehad heeft. Aan de hand van een MRI-scan kan het systeem vervolgens bij een nieuwe patiënt voorafgaand aan de behandeling bepalen of een chemotherapie behandeling effect zal hebben. Zo niet, dan kan direct gezocht worden naar alternatieve behandelmethoden. Dit betekent dat er geen tijd verloren gaat en dat de patiënt een onnodige behandeling, vaak met onprettige bijwerkingen, bespaard blijft.

De methode van de Maastrichtse hoogleraar heeft zich al bewezen, maar hij wordt binnen de zorg nog niet toegepast. “Je krijgt nu een beslissing die gebaseerd is op kunstmatige intelligentie, maar de arts heeft allerlei vragen bij zo’n beslissing. Waarom kiest het systeem voor chemotherapie, en niet voor een operatie? Wanneer vindt het systeem dat chemotherapie succesvol is, en wanneer niet? Artsen zullen zo’n beslissing niet accepteren zonder de juiste uitleg, zonder vragen te stellen of zonder de beslissing te controleren”, aldus Philippe Lambin.

Wereldwijd onderzoek

Het vertalen van wetenschappelijke techniek naar een klinisch bruikbare methode is nu onderdeel van het wereldwijde onderzoek RadioVal dat deze maand (september, red.) gestart is. Dat onderzoek moet inzicht geven in de nauwkeurigheid, veiligheid en bruikbaarheid van radiomics voor borstkankerpatiënten.

“Radiomics moet kunnen omgaan met beelden van verschillende merken van scanners, met zeldzamere vormen van borstkanker en met vormen van borstkanker die in bepaalde werelddelen vaker voorkomen. De techniek moet eerlijk zijn, en een goede voorspelling doen over de beste behandelkeuze ongeacht zulke verschillen”, besluit de hoogleraar.

Overigens in diverse andere fasen bij borstkanker wel al gebruik gemaakt van AI. Zo worden bestralingsplannen voor borstkanker patiënten bij het Catharina sinds deze zomer deels met behulp van kunstmatige intelligentie gegenereerd. Een ander voorbeeld is het systeem dat onderzoekers van het UMC Utrecht ontwikkelden, Dat is in staat om met behulp van AI, snel en nauwkeurig MRI-foto’s van borsten met dicht borstklierweefsel te inspecteren.

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
thuismonitoring
Vaste plek voor Onco-Connect bij Meander MC
Covid-19 diagnostiek AI
AI-programma kan Covid-19 diagnoses stellen
World Conference
ICT&health World conference komt naar Limburg
Kort zorgnieuws
Kort zorgnieuws: Digitale inclusie; NEN 7510 in Deventer; Bestuurswisselingen, en meer
Heupairbag
Succesvolle heupairbag straks ook thuis beschikbaar
Erasmus MC en Maasstad Ziekenhuis leiden een wereldprimeur met flow-gecontroleerde beademing voor ARDS-patiënten op de IC. Deze innovatie belooft minder longbelasting en potentieel minder schade.
IC-beademingspilot mikt op minder longschade  
Geneesmiddelen
Online dashboard voor doorlooptijden geneesmiddelen
Samenwerking Thuismonitoring
Thuismonitoring geeft impuls aan samenwerking en ontzorgt
ouderenzorg
Whitepaper over AI in ouderenzorg gepubliceerd
psycholoog
2,5 miljoen voor praktijkonderzoek naar hybride ggz-zorg
Volg jij ons al?