AI over de inzet van AI

Wat staat ons te wachten in de gezondheidszorg en gezondheidstechnologie in 2023. We vroegen het aan een kunstmatige intelligentie (AI). Hoe? Door ChatGPT te interviewen – de meest geavanceerde chatbot van OpenAI. Lees wat algoritmen denken over toekomstige geneeskunde.

AI heeft het potentieel om vele aspecten van de geneeskunde te transformeren, waaronder diagnose, behandeling en medicijnontwikkeling. Op het gebied van diagnose kunnen AI-algoritmen medische beelden zoals röntgenfoto’s en CT-scans analyseren om afwijkingen te identificeren en artsen te helpen nauwkeurigere diagnoses te stellen.

AI kan ook grote hoeveelheden patiëntgegevens analyseren om patronen te identificeren en de waarschijnlijkheid van bepaalde medische aandoeningen te voorspellen, wat artsen kan helpen beter geïnformeerde beslissingen te nemen over de behandeling.

Optimaliseren behandelplannen

Verder kan de technologie worden gebruikt om behandelplannen voor individuele patiënten te optimaliseren. Machine learning-algoritmen kunnen bijvoorbeeld patiëntgegevens analyseren om te bepalen welke behandelingsopties het meest waarschijnlijk effectief zijn voor een bepaalde patiënt, op basis van factoren zoals leeftijd, geslacht en medische geschiedenis. Dit kan artsen helpen behandelplannen af te stemmen op de specifieke behoeften van elke patiënt.

Tot slot kan kunstmatige intelligentie worden ingezet om te helpen bij de ontwikkeling van geneesmiddelen, door gegevens uit klinische onderzoeken te analyseren en patronen te identificeren die kunnen wijzen op de potentiële effectiviteit van een nieuw geneesmiddel. Bovendien kan AI worden gebruikt om chemische verbindingen te analyseren om die te identificeren die waarschijnlijk effectief zullen zijn als nieuwe medicijnen.

Over het algemeen heeft het gebruik van AI in de geneeskunde het potentieel om de patiëntenzorg te verbeteren, de kosten te verlagen en de ontwikkeling van nieuwe behandelingen te versnellen. Het is echter belangrijk om ervoor te zorgen dat AI op ethische en verantwoorde wijze wordt gebruikt en dat het in het gezondheidszorgsysteem wordt geïntegreerd op een manier die het werk van medische professionals aanvult en verbetert in plaats van hen te vervangen. Maar hoe kijkt een AI-toepassing naar zijn eigen mogelijkheden en positie in de zorg? We vroegen het ChatGPT, ontwikkeld door OpenAI.

Zullen artsen bereid zijn om samen te werken met AI?

Het is waarschijnlijk dat sommige artsen meer bereid zullen zijn om samen te werken met AI dan andere. Het is echter belangrijk op te merken dat het gebruik van AI in de gezondheidszorg nog in de kinderschoenen staat en het nog niet duidelijk is hoe het zal worden geïntegreerd in de medische praktijk.

Er zijn een aantal potentiële voordelen verbonden aan het gebruik van AI in de gezondheidszorg, waaronder de mogelijkheid om grote hoeveelheden gegevens snel en nauwkeurig te analyseren, om patronen en trends te identificeren die misschien niet direct zichtbaar zijn voor mensen, en om aanbevelingen te doen of beslissingen te nemen op basis van deze analyse. Er zijn echter ook zorgen over het potentieel van AI om menselijke besluitvorming te vervangen of om fouten te maken die ernstige gevolgen kunnen hebben.

Uiteindelijk zal de bereidheid van artsen om samen te werken met AI afhangen van hun individuele houding en overtuigingen over de technologie, evenals hun ervaring ermee. Sommige artsen staan meer open voor het gebruik van AI als hulpmiddel bij het nemen van beslissingen of om te helpen bij taken die tijdrovend of repetitief zijn, terwijl anderen meer sceptisch zijn of weerstand bieden aan het gebruik ervan. Het zal belangrijk zijn voor zorgorganisaties om deze kwesties goed te overwegen en om artsen te ondersteunen en op te leiden bij het leren werken met AI.

Zal AI de menselijke besluitvorming vervangen?

AI heeft het potentieel om te helpen bij de besluitvorming op veel gebieden, waaronder de gezondheidszorg. Het is echter belangrijk op te merken dat AI de menselijke besluitvorming niet volledig kan vervangen. AI-systemen zijn ontworpen om gegevens te analyseren en op basis van deze analyse aanbevelingen te doen of beslissingen te nemen, maar ze hebben niet het vermogen om complexe sociale of ethische situaties op dezelfde manier te begrijpen of te interpreteren als mensen.

In de gezondheidszorg kan AI worden gebruikt om grote hoeveelheden gegevens te analyseren om patronen en trends te identificeren die de klinische besluitvorming kunnen ondersteunen. Het is echter belangrijk om te erkennen dat deze aanbevelingen of beslissingen slechts zo goed zijn als de gegevens en algoritmen die worden gebruikt om ze te genereren. Menselijk oordeel en expertise zijn nog steeds essentieel bij het evalueren van de juistheid en geschiktheid van door AI gegenereerde aanbevelingen en beslissingen, en bij het overwegen van de mogelijke gevolgen van deze aanbevelingen en beslissingen voor patiënten en andere belanghebbenden.

Daarom is het onwaarschijnlijk dat AI de menselijke besluitvorming in de gezondheidszorg of op enig ander gebied volledig zal vervangen. In plaats daarvan is het waarschijnlijker dat AI zal worden gebruikt als hulpmiddel bij het nemen van beslissingen, waardoor mensen beter geïnformeerde en nauwkeurigere beslissingen kunnen nemen. Het zal belangrijk zijn dat AI wordt gebruikt op een manier die de menselijke capaciteiten aanvult en verbetert, in plaats van ze te vervangen.

Leven we langer dankzij AI?

Het is mogelijk dat AI een rol kan spelen bij het helpen van mensen om langer en gezonder te leven. Er zijn een aantal manieren waarop AI mogelijk kan bijdragen aan dit doel:

  1. Vroegtijdige detectie en preventie van ziekten: AI kan grote hoeveelheden gegevens analyseren, zoals medische dossiers en testresultaten, om patronen en trends te identificeren die kunnen wijzen op de aanwezigheid van een ziekte. Dit kan leiden tot eerder detectie en behandeling van aandoeningen, wat de resultaten zou kunnen verbeteren en mogelijk de levensduur kan verlengen.
  2. Gepersonaliseerde geneeskunde: de technologie kan worden gebruikt om de medische geschiedenis van een persoon en andere gegevens te analyseren om gepersonaliseerde behandelplannen op te stellen die zijn afgestemd op hun specifieke behoeften. Dit kan de effectiviteit van de behandeling verbeteren en mogelijk leiden tot betere gezondheidsresultaten.
  3. Ziektemonitoring en -beheer: AI kan worden gebruikt om de gezondheid van individuen te bewaken en hen te waarschuwen voor mogelijke problemen. Door AI aangedreven draagbare apparaten kunnen bijvoorbeeld vitale functies volgen en individuen waarschuwen voor veranderingen die kunnen wijzen op de aanwezigheid van een gezondheidsprobleem.
    Het is belangrijk op te merken dat het gebruik van kunstmatige intelligentie in de gezondheidszorg nog in de kinderschoenen staat en het nog niet duidelijk is hoe het zal worden geïntegreerd in de medische praktijk. Verder onderzoek en ontwikkeling zijn nodig om te bepalen in welke mate AI kan bijdragen aan een langer en gezonder leven.

Welke trends gaan 2023 domineren?

Het is moeilijk met zekerheid te voorspellen welke trends een bepaald jaar zullen domineren, aangezien trends snel kunnen veranderen en vaak worden beïnvloed door een breed scala aan factoren. Enkele mogelijke trends die zich in 2023 kunnen voordoen:

  1. Voortdurende groei en ontwikkeling van technologie: Het is waarschijnlijk dat technologie de komende jaren zal blijven evolueren en evolueren. Dit kan de ontwikkeling van nieuwe technologieën omvatten, maar ook de integratie van bestaande technologieën in nieuwe gebieden van de samenleving en de industrie.
  2. Veranderingen in de wereldeconomie: de wereldeconomie evolueert voortdurend en wordt beïnvloed door een breed scala aan factoren, waaronder economisch beleid, geopolitieke gebeurtenissen en markttrends. Mogelijk ontstaan er in 2023 nieuwe economische trends.
  3. Veranderingen in sociale en culturele normen: maatschappelijke waarden en overtuigingen kunnen in de loop van de tijd veranderen en het is mogelijk dat er in 2023 nieuwe sociale en culturele trends ontstaan.
  4. Milieu- en duurzaamheidskwesties: Het is waarschijnlijk dat kwesties met betrekking tot milieu en duurzaamheid de komende jaren belangrijk zullen blijven. Dit kan inspanningen omvatten om de koolstofemissies te verminderen, natuurlijke hulpbronnen te beschermen en andere milieu-uitdagingen aan te pakken.

Nogmaals, het is belangrijk op te merken dat het niet mogelijk is om nauwkeurig de trends te voorspellen die een bepaald jaar zullen domineren.

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
Kort zorgnieuws
Kort zorgnieuws: ZIC bij VieCuri; Digitale hulp; Medische rekenvaardigheid-app, en meer
wondzorg
Innovatieprijs voor gepatenteerde offline gegevensuitwisseling
Duuzame zorg - Diederik Gommers
Passende, duurzame zorg komt er niet vanzelf
Microbioomonderzoek
UMCG opent nieuwe faciliteit voor microbioomonderzoek
beroerte
Testen op je digitale tweeling voor beste behandeling beroerte
wereldwijd
John Halamka, Mayo Clinic Platform: ‘Onze innovaties zijn wereldwijd inzetbaar'
Gegevensuitwisseling
Mandaat EHDS: Nederland verzilvert 4 hoofdposities
Rathenau
Risico’s AI vragen om terughoudendheid in gebruik
Ketenmonitoring hackathon
Proefproject aanvullende ketenmonitoring en -logging afgerond
toestemmingsplatform
Eerste apotheek aangesloten op online toestemmingsplatform Mitz
Volg jij ons al?