Search
Close this search box.
Search

AI-platform voor snellere diagnostiek bij dementie

Wereldwijd lijden meer dan 50 miljoen mensen aan dementie. Een aantal dat in 2030 op kan lopen tot ruim 80 miljoen. Het stallen van een snelle, vroege, diagnose is van belang voor een betere preventie van dementie. Het internationale AI-Mind project wil met behulp van kunstmatige intelligentie slimme digitale instrumenten ontwikkelen om hersenverbindingen te screenen en het risico op dementie in te schatten bij mensen met milde cognitieve problemen.

Het Radboudumc is een van de deelnemers aan het AI-Mind project dat geleid word door Oslo University Hospital. Doel van het project is een fundamentele verandering te realiseren voor de diagnose en behandeling van dementie. Onlangs heeft het project hiervoor 14 miljoen euro ontvangen van het Europese onderzoek- en innovatieprogramma Horizon 2020.

Op dit moment is de diagnostiek voor dementie niet alleen erg arbeidsintensief, maar ook niet altijd betrouwbaar. De behandelingen richten zich vooral op de late symptomen van de ziekte. Deze behandelingen zijn kostbaar, zowel voor de medische zorg als de familie en maatschappij. Wanneer het lukt dementie terug te dringen naar een latere fase in het leven, dan kan een aanzienlijke besparing op die kosten gerealiseerd worden.

AI-platform met digitale instrumenten

Binnen het AI-Mind project worden twee nieuwe, op kunstmatige intelligentie gebaseerde, instrumenten ontwikkeld; de AI-Mind Connector en de AI-Mind Predictor. De eerste (Connector) moet niet goed functionerende hersennetwerken gaan identificeren. De tweede (Predictor) moet op basis van de gegevens van de connector, gecombineerd met cognitieve testen en relevante genetische informatie, de kans op het ontstaan van dementie gaan inschatten.

De Connector en Predictor vormen samen een intelligent diagnostisch platform dat per patiënt een verslag kan maken inclusief eventuele aanbevelingen voor een behandeling. Uiteindelijk moeten deze op AI gebaseerde instrumenten de huidige ingewikkelde, arbeidsintensieve, dure en weinig voorspellende screeningsprocedures vervangen.

“Feitelijk ontwikkelt AI-Mind een instrument dat voorspelt welke mensen met milde cognitieve problemen dementie gaan ontwikkelen. Wij evalueren de effecten van dit instrument voor de patiënten en de gezondheidszorg. Dat doen we al tijdens de ontwikkeling van het instrument, zodat waar nodig al vroeg kan worden bijgestuurd. Verder bekijken we met besliskundige modellen hoe dit instrument zo kosteneffectief mogelijk is te gebruiken in verschillende landen en gezondheidssystemen”, vertelt Tim Govers, die vanuit het Radboudumc bij het project is betrokken.

Dementie vertragen

Een gezonde leefstijl en het tijdig behandelen van risicofactoren zoals diabetes en hoge bloeddruk kunnen het risico op dementie verkleinen. Op termijn moet het AI-Mind platform de tijd waarbinnen een diagnose gesteld wordt tot een week terugbrengen. Op dit moment duurt dat proces soms meerdere jaren.

Met een vroege, snelle, diagnose krijgen zowel de patiënt als de arts meer tijd voor preventieve ingrepen om zo de aanvang van de ziekte verder terug te dringen. Mensen met een milde cognitieve stoornis hebben dertig procent meer kans op dementie dan gemiddeld. Daarom is juist voor deze groep mensen zo’n platform voor vroege, automatische diagnose en behandeling erg waardevol.

Enkele jaren geleden ontwikkelden Canadese onderzoekers een algoritme waarmee op basis van een PET-scan van het brein van mensen de kans op het ontwikkelen van dementie, twee jaar voor de eerste symptomen van dementie zich aandienen, voorspeld kan worden.

Ron Smeets

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
Datalek Zuyderland
Datalek bij Zuyderland Medisch Centrum
verpleegkundige
1 op 5 zorgmedewerkers wil zonder ICT werken  
Parkinson Punt Zuyd
Website Parkinson Punt Zuyd gelanceerd
Narcolepsie
Nieuwe app voor brede behandelaanpak narcolepsie
Zorgorganisatie ZuidOostZorg pioniert in haar verpleegklinieken ondertussen al volop met de inzet van Medido medicijndispensers.
Verpleegklinieken pionieren succesvol met medicijndispensers
AI-opleiding
AI-opleiding voor medewerkers ETZ
zelfherstel
Zebravis onderzoek werpt nieuw licht op behandeling blindheid
Transparantie zorg
Politiek eist meer transparantie over kwaliteit van zorg
thuisarts.nl
Samenwerking voor verdere uitbreiding Thuisarts.nl
digipunt
DigiPunt Zuyderland ondersteunt digivaardigheid
Volg jij ons al?