AI verbetert echografie voor vrouwen

29 april 2024
Diagnostiek
Nieuws

GE HealthCare heeft een nieuwe, door middel van AI verbeterde echografie voor de gezondheid van vrouwen gepresenteerd. Het gaat om het Voluson Signature 20-systeem. Het in Chicago gevestigde GE HealthCare heeft de systemen ontworpen door een AI-tool en een ergonomisch ontwerp te combineren. Het systeem genereert daardoor betere, duidelijkere, beelden van aandoeningen die van invloed zijn op de gezondheid van vrouwen. Dit zorgt ervoor dat artsen minder tijd nodig hebben voor het uitvoeren van een echo-onderzoek.

Door de nieuwe techniek kunnen er met grotere zekerheid diagnoses worden gesteld. Daardoor kunnen de juiste behandelbeslissingen sneller en vaker genomen worden. In een persbericht meldde het bedrijf dat de op AI gebaseerde echografietechnologieën duidelijke, snelle en zelfverzekerde diagnoses ondersteunen. Dr. Ben Csapo, specialist in maternale-foetale geneeskunde in Graz, Oostenrijk, vertelde dat AI een nieuw tijdperk van echografie mogelijk maakt. “De nieuwe Voluson Signature-serie beschikt over innovatieve hulpmiddelen waarop artsen kunnen vertrouwen. De geautomatiseerde functies helpen om de werkstress te verminderen en de workflows te verbeteren”, aldus Csapo.

Tijdswinst door AI bij onderzoek

GE HealthCare zegt dat AI-gedreven oplossingen een aantal efficiëntieverbeteringen in de gezondheidszorg voor vrouwen mogelijk maakt. De functies van het systeem omvatten spraakopdrachten en de SonoLyst-suite met AI-tools. SonoLyst-hulpmiddelen identificeren de anatomie van de foetus, maken aantekeningen en verrichten metingen daar waar dat van toepassing is. Dit kan de onderzoekstijd met wel veertig procent verkorten, aldus het bedrijf.

De SonoPelvicFloor-functie versnelt en vereenvoudigt het onderzoek en diagnose van de bekkenbodem. Het automatiseert de uitlijning en metingen wat de administratielast voor de behandelend arts verlaagd. Ondertussen maakt Fibroid Mapping gebruik van AI om de documentatie van bijvoorbeeld vleesbomen te standaardiseren en te stroomlijnen door vleesbomen in kaart te brengen, te meten en te classificeren.

Heldere beelden met AI

FetalHS vereenvoudigt en versnelt hartbeoordelingen bij ongeboren baby’s met maximaal 48 procent. GE HealthCare integreerde daarvoor ook de draadloze dubbele Vscan Air CL sonde. Met een flexibele, draadloze workflow krijgen de gebruikers een groter bewegingsbereik.

“Heldere beelden op een hoger niveau kunnen artsen helpen foetale afwijkingen en moeilijk waarneembare gynaecologische noodsituaties of aandoeningen zoals endometriose eerder op te sporen. Dat kan een groot verschil maken voor algehele gezondheid van de patiënt en het behandelplan”, aldus Gerald Seifriedsberger, GM, Women's Health Echografie, GE Gezondheidszorg.

Echo-primeur voor het ETZ

In Nederland heeft het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis (ETZ) een primeur in Europa als het gaat het echoapparaat ‘Aplio me’. De gynaecologen en verloskundigen van de afdeling, Fam, Geboortezorg en Kindergeneeskunde gaan werken met deze nieuwe, energiezuinige apparaten. Het ETZ is het eerste ziekenhuis in Europa die met de apparaten gaat werken die zijn geleverd door Canon Medical Systems. De apparaten hebben een 23-inch hoge-resolutiescherm en bevatten technologieën die zorgen voor verbeterde beeldkwaliteit.