Programma

Nieuws
Tip hier de redactie
Bekijk overzicht
Artikel delen

Albert Schweitzer tweemaal in de prijzen voor zorginnovaties

De Breast Clinic van het Albert Schweitzer Ziekenhuis (ASZ) in Dordrecht heeft de gouden Zinnige Zorg Award met bijhorende prijs van 10 duizend euro gewonnen. De Breast Clinic zorgt ervoor dat vrouwen binnen een uur al de uitslag van een borstfoto krijgen bij het vermoeden van borstkanker. Het ASZ won ook een prijs voor zijn Zakkaartjes app voor zorginstellingen.

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

Stomydo, de stomadouche waarmee stomadragers eenvoudig hun stoma kunnen reinigen, sleepte een zilveren award en 5.000 euro in de wacht. De bronzen award en 2.500 euro gingen naar de Keuzehulp Galblaas en Liesbreuk van ziekenhuis Bernhoven. Deze online tool helpt bij het maken van een goede keuze voor een behandeling die het beste aansluit bij de patiënt.

Ruim achtduizend mensen stemden dit voorjaar op tien zorgvernieuwingen die de zorg vooruit moeten helpen én betaalbaar houden. Een vakjury bestaande uit Ab Klink (VGZ), Dianda Veldman (directeur-bestuurder Patiëntenfederatie Nederland), Martijn van Beek (directeur Voeding Leeft, winnaar Zinnige Zorg Award 2016) en Michelle Mengerink van de Ledenraad van Coöperatie VGZ beoordeelde de drie initiatieven die na de publieksronde als finalist overbleven.

Winnaar 2016

Vorig jaar won het initiatief ‘Keer Diabetes Om’ van stichting Voeding leeft de Gouden award. Bij deze zorgvernieuwing wordt voeding als medicijn ingezet bij de behandeling van diabetes type 2. Inmiddels is het project met behulp van VGZ uitgebreid naar 2500 deelnemers de komende jaren.

De Zinnige Zorg Award is een initiatief van zorgverzekeraar VGZ.Met de awards laat VGZ blijken zinnige zorg onmisbaar te vinden bij het betaalbaar en op hoog niveau houden van de Nederlandse zorg. Om dat te onderstrepen liet VGZ-topman Klink bij de prijsuitreiking weten dat "niet alleen de tien genomineerde initiatieven onze steun krijgen, alle effectieve ideeën gaan we verspreiden”.

Nominaties

Zorgverzekeraar VGZ maakte in mei de nominaties bekend voor de tweede editie van de Zinnige Zorg Award, waarop tot 4 juni gestemd kon worden:

  • ‘Keuzehulp galblaas en liesbreuk’ van Ziekenhuis Bernhoven
  • ‘Intensive Home Treatment’ van stichting Dimence
  • ‘Breast Clinic’ van het Albert Schweitzer Ziekenhuis
  • ‘Meer diagnostiek op de huisartsenpost’ van Rivas Zorggroep
  • ‘Minder medicijnen door ontbijt’ van het Radboudumc
  • ‘Luchtbrug’ van het Radboudumc
  • ‘Stomadouche’ van Stomydo
  • ‘LifeVest’ van het Academisch Medisch Centrum (AMC) Amsterdam
  • ‘’MedEye’ van het Deventer Ziekenhuis
  • ‘Voluit leven’ van Ernst Bohlmeijer en Monique Hulsbergen.

Tweede prijs voor Zakkaartjes-app

Het Albert Schweitzer ziekenhuis viel onlangs nog een keer in de prijzen. Het won een zilveren ‘Dutch Interactive Award’ voor de ‘Zakkaartjes App’ voor zorginstellingen. Het Albert Schweitzer ziekenhuis was de bedenker,  de uitvoerder was bedrijf Interactive Studios. Zij namen de tweede prijs op 1 juni in ontvangst in de Beurs van Berlage.

De applicatie voor mobieltje of tablet vervangt ouderwetse zakkaartjes met protocollen en werkinstructies voor artsen, verpleegkundigen en andere hulpverleners. Veel zorgprofessionals lopen nu nog altijd rond met een waaier aan kaartjes in de borstzak. Met behulp van de app kunnen ze nu de meest actuele versie van elk kaartje snel raadplegen.

De app biedt verder  mogelijkheden om meer te doen met video en interactiviteit.  Het Albert Schweitzer ziekenhuis bedacht de Zakkaartjes App twee jaar geleden en vond in Interactive Studios de juiste partner om het idee te ontwikkelen. De app draait al geruime tijd naar volle tevredenheid in het ziekenhuis in Dordrecht.

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

Mis niks en ontvang de spannendste ontwikkelingen