Search
Close this search box.
Search

Albert Schweitzer ziekenhuis deelt ziekenhuisspullen

De deeleconomie is ook doorgedrongen tot het ziekenhuis. Door het ontwikkelen van een digitale marktplaats voor het bij elkaar brengen van vraag en aanbod van ongebruikte ziekenhuisapparatuur, overtollige voorraad en medewerkers die tijdelijk ook op andere plekken ingezet kunnen worden. Het Albert Schweitzer ziekenhuis is één van de gebruikers van deze door FLOOW2 Healthcare ontwikkelde interne digitale marktplaats ‘.

De digitale marktplaats van het ziekenhuis geeft niet alleen de mogelijkheid tot het plaatsen van apparatuur of voorraad. Ook medewerkers die tijdelijk hun gewone werk niet kunnen uitvoeren, zijn soms op andere plekken in het ziekenhuis van grote waarde. De marktplaats maakt de mogelijkheden hiervoor inzichtelijk.

Lenen aan elkaar

"Het kwam weleens voor dat ik enkele printercartridges over had die we op de afdeling niet meer konden gebruiken, terwijl op dat moment een andere afdeling exact die cartridges wél nodig had en bestelde", vertelt afdelingshoofd Chantal de Wit van het Albert Schweitzer ziekenhuis in Dordrecht. Zij is een van de initiatiefnemers van WinWin. "Die cartridges hadden ze zo van mij kunnen gebruiken. Erg zonde van het geld dus dat we elkaar toen niet hebben gevonden. Vanaf nu kan ik dit soort spullen op onze digitale marktplaats zetten en daar een andere afdeling blij mee maken."

Hometrainer en meubilair

De eerste spullen zijn inmiddels van eigenaar gewisseld. Zo staat een overtollige hometrainer van de afdeling Fysiotherapie nu op een andere afdeling en er zijn al diverse stoelen en zitjes op andere plekken in het ziekenhuis terechtgekomen. "Door WinWin heb ik ook een nieuwe eigenaar gevonden voor een uitzuigapparaat", vervolgt De Wit. Verpleegkundige Irene Vermeulen zag het apparaat op de digitale marktplaats staan. Vermeulen: "Wij kunnen dit apparaat goed gebruiken op onze afdeling. Ik ben er echt heel blij mee."

Duurzamer ziekenhuis

De website is gemaakt in samenwerking met FLOOW2 Healthcare de deelmarktplaats waarop zorgorganisaties en instellingen hun materieel, diensten, faciliteiten en kennis kunnen delen. De organisatie heeft al veel ervaring op het gebied van ‘asset sharing’ op internationaal, maar ook lokaal niveau. " Het is ons doel om transparantie te creëren in aanbod en vraag van beschikbare capaciteit in de gezondheidszorg, zodat er slimmer wordt omgegaan met geld en de organisatie duurzamer wordt", vertelt Lieke van Kerkhoven, verantwoordelijk voor business development bij FLOOW2 Healthcare.

admin

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
digitale veerkracht kort zorgnieuws
Digitale veerkracht, Kennispartner UMCU, bestuurswisselingen en meer
Duurzaam laryngoscoopblad
UMC Utrecht stapt over op herbruikbare laryngoscoopbladen
eHealth
Digitale receptionist Emma aan het werk gezet
operatierisico
Machine learning voorspelt operatierisico bij PAV
Radiologie
Inzet van AI maakt radioloog niet per se beter
menselijke AI
Bijna 7 miljoen beschikbaar voor mensgerichte AI
AI
Hoe AI urologische problemen bij baby’s voorspelt
acute zorg
Zorgsector pleit in kamerbrief voor betere databeschikbaarheid
Datalek Zuyderland
Datalek bij Zuyderland Medisch Centrum
verpleegkundige
1 op 5 zorgmedewerkers wil zonder ICT werken  
Volg jij ons al?