Albert Schweitzer ziekenhuis komt met informatieve IC-app

Het Albert Schweitzer ziekenhuis (Dordrecht) heeft een app geïntroduceerd voor patiënten op de Intensive Care (IC) en hun familie. De nieuwe app is beschikbaar op iOS en Android en biedt volgens het ziekenhuis alle denkbare informatie over het verblijf op een IC.

Voorbeelden zijn een overzicht van ziektebeelden, onderzoeken en behandelingen. Verder biedt de IC-app toegang tot informatie over meer praktische informatie voor de familie te vinden, evenals een kennismaking met de apparatuur die zich op de IC bevindt en met de diverse hulpverleners.

Omdat veel patiënten van de IC ernstig ziek zijn, vaak zelfs buiten bewustzijn, richt de afdeling zich met de nieuwe app vooral op de familie. “Een opname op de IC kan overweldigend zijn en de familie kan soms niet alles in één keer in zich opnemen”, stelt Carol Schol, een van de IC-verpleegkundigen die het initiatief namen tot ontwikkeling van de app. “Dan is het prettig om op een zelfgekozen tijdstip rustig nog eens alles op een rijtje te kunnen vinden.”

IC-app brengt informatie samen

De app brengt vooral al beschikbare informatie samen volgens IC-collega Barbara Ripzaad. Deze informatie is compleet en altijd up-to-date. Wanneer het weer wat beter gaat met de patiënt, kan hij of zij zelf in de app ook de gang van zaken ná de IC-opname zien, waaraan een hoofdstuk is gewijd. Patiënten worden namelijk na een tijdje nog uitgenodigd voor de post-IC-poli, om eventuele restklachten als gevolg van de opname in kaart te brengen en te bespreken.

De app is mede samengesteld op basis van de behoefte van de familie, zoals die door de jaren heen duidelijk geworden zijn, benadrukken Ripzaad en Schol. “Samen met onze collega’s, artsen en andere zorgverleners die ook een functie op de IC vervullen, zoals fysiotherapeuten, diëtisten en logopedisten, hebben we een zo volledig mogelijk beeld geschetst. De informatie wordt verduidelijkt met foto’s en filmpjes.”

App voor meer behandeltrajecten

Het is de bedoeling dat de app de komende tijd uitgebreid wordt met nieuwe informatie en functies. Het Albert Schweitzer ziekenhuis streeft er verder naar om bij steeds meer behandeltrajecten een app aan te bieden voor het gemak van patiënten en familie.

In oktober 2017 introduceerde het ziekenhuis samen met negen andere ziekenhuizen uit de regio Rijnmond een app waarmee IC-afdelingen inzicht krijgen in de bedcapaciteit. Zo moet het makkelijker worden om bedden toe te wijzen op basis van complexiteit en benodigde zorg.

ICT&health World Conference

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
Lees ook
bevolkingsonderzoek
Bevolkingsonderzoek naar longkanker dichterbij dankzij AI
Treantprijs Alarmeringssysteem
Lim wint prijs met alarmeringssysteem voor ouderen
robot
Emotie-intelligente robot detecteert stress
innoveren
Philips mikt op meer mensgericht, duurzamer innoveren
dispenser
Medicijndispensers besparen Zuyderland Thuiszorg 24 fte´s  
injecties
Naaldloos injecteren verhoogt opties zelfmanagement
Gegevens delen data
Tweede ronde project ‘proactief gegevens delen in palliatieve fase’ start
Amphia Ziekenhuis digitale strategie.
Arnaud Kruizinga, CIO Amphia: 'Eerst de visie, dan de route'
Kort zorgnieuws
Kort zorgnieuws: Robotecho genomineerd; App voor bipolaire stoornis, en meer
Oog staaroperatie
Operatiekamers vrij door SurgiCube bij staaroperaties
Volg jij ons al?