Search
Close this search box.
Search

Nieuw algoritme zet diagnose om in begrijpelijke taal

Best veel patiënten begrijpen de terminologie die in diagnoses worden gebruikt niet of niet helemaal. Om die reden heeft Hugo van Mens een algoritme ontwikkeld dat een diagnose omzet in begrijpelijke taal.

Softwareontwikkelaar Hugo van Mens heeft een artikel gepubliceerd in het Journal of Biomedical Informatics over een algoritme dat diagnoses voor patiënten duidelijk uitlegt. Hij deed dit onderzoek samen met Nictiz en Amsterdam UMC. Vertalers met een medische achtergrond van SNOMED hebben het algoritme systematisch geanalyseerd en gevalideerd. Tevens is bekeken of de uitleg relevant, compleet, duidelijk en acceptabel is om aan patiënten te tonen.  

Globusgevoel of brok in de keel?

Hugo van de Mens doet promotieonderzoek naar patiëntenportalen en persoonlijke gezondheidsportalen. Tevens heeft hij bijzondere interesse in heldere communicatie met patiënten vertelt hij in een interview met Chipsoft. “Ik wil patiënten helpen, zodat zij hun dossier beter kunnen begrijpen. In het dossier staat bijvoorbeeld globusgevoel, maar een eenvoudig synoniem hiervoor is ‘brok in de keel’. Dat is veel begrijpelijker voor de patiënt. Je kunt ook denken aan meer algemene, eenvoudige teksten als ‘hartritmestoornis’ in plaats van ‘paroxismale atrioventriculaire tachycardie’.”

Algoritme achter speciale infobutton

Momenteel probeert de onderzoeker het algoritme dat diagnoses begrijpelijker maakt uit in het patiëntportaal Mijn Franciscus. In het patiëntenportaal van Franciscus Gasthuis & Vlietland zit nu een speciale infobutton bij de diagnose. Hiermee kunnen de patiënt en zijn (gemachtigde) naasten extra uitleg opvragen. Zo kunnen artsen diagnoses blijven registreren in hun eigen medische taal en kunnen patiënten hiernaast een toelichting krijgen.

Afhankelijk van SNOMED

Met het algoritme kan HiX op den duur mogelijk verrijkt worden met eenvoudige uitleg. Het onderzoek is in ieder geval zeker een stap in de goede richting volgens de onderzoeker. We hebben niet alles zelf in de hand en zijn bijvoorbeeld afhankelijk van de juistheid van de gegevens in SNOMED en de Diagnosethesaurus.”

SNOMED is een internationaal, medisch terminologiestelsel en bevat een grote verzameling medische termen met hun synoniemen. Het systeem wordt beheerd door Nictiz. De termen in SNOMED worden in de directe patiëntenzorg gebruikt voor de vastlegging van diagnosen, klachten, symptomen, omstandigheden, ziekteprocessen, interventies, resultaten en besluitvorming. Om de mogelijkheden van het algoritme zo functioneel mogelijk te maken wordt nauw samengewerkt met Nictiz en andere partijen.

Peter icthealth

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
AI
Hoe AI urologische problemen bij baby’s voorspelt
acute zorg
Zorgsector pleit in kamerbrief voor betere databeschikbaarheid
Datalek Zuyderland
Datalek bij Zuyderland Medisch Centrum
verpleegkundige
1 op 5 zorgmedewerkers wil zonder ICT werken  
Parkinson Punt Zuyd
Website Parkinson Punt Zuyd gelanceerd
Narcolepsie
Nieuwe app voor brede behandelaanpak narcolepsie
Zorgorganisatie ZuidOostZorg pioniert in haar verpleegklinieken ondertussen al volop met de inzet van Medido medicijndispensers.
Verpleegklinieken pionieren succesvol met medicijndispensers
AI-opleiding
AI-opleiding voor medewerkers ETZ
zelfherstel
Zebravis onderzoek werpt nieuw licht op behandeling blindheid
Transparantie zorg
Politiek eist meer transparantie over kwaliteit van zorg
Volg jij ons al?