Programma

Nieuws
Tip hier de redactie
Bekijk overzicht
Artikel delen

‘Amazon en start-up Xealth starten samenwerking voor gebundelde medicatie’

Het lijkt erop dat Amazon steeds actiever wordt op het gebied van digital health. De laatste maanden duiken steeds vaker geruchten op dat het Amerikaanse internetbedrijf een graantje wil meepikken van de lucratieve markt voor digitale gezondheidszorg en naar verluidt zou Amazon een pilot zijn gestart met de start-up Xealth voor de bundeling van medicatie voor patiënten die het ziekenhuis verlaten.

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

Volgens CNBC werkt Amazon binnen een pilot samen met Xealth en twee ziekenhuizen. Tijdens de proef krijgen patiënten die het ziekenhuis mogen verlaten aanbevelingen van artsen welke medicatie of medische oplossing hen het beste zou helpen binnen de thuisomgeving. Volgens bronnen zou Amazon na de keuze van de patiënten de bestelde producten thuis bij de patiënt afleveren.

Medische producten via Amazon Prime

Het idee achter de pilot is, zo willen de bronnen, om patiënten sneller en eenvoudiger toegang te bieden tot medische producten via Amazon Prime. Patiënten zonder abonnement op Amazon Prime of patiënten die überhaupt geen gebruik willen maken van Amazon kunnen deelnemen aan de pilot via andere e-commerce providers. De leiding van het project is in handen van Xealth terwijl Amazon zorgt voor advies op het gebied van het inrichten van het kanaal en de bundeling van producten.

In praktijk komt het erop neer dat patiënten die nog voor hun ontslag uit het ziekenhuis op basis van hun elektronische patiëntendossier een aantal aanbevelingen krijgt. Iemand die net een knie-operatie heeft ondergaan, zo bijvoorbeeld gerelateerde producten zoals bandages of pijnstillers krijgen aanbevolen. Op de dag van ontslag uit het ziekenhuis verscheept Amazon de bundel aan producten dan naar het huis van de patiënt.

De twee deelnemende ziekenhuizen zijn Seattle’s Providence Health Systems en de University of Pittsburgh Medical Center (UPMC), beiden investeerders in Xealth. Xealth is een spin-off van het Amerikaanse ziekenhuisnetwerk Providence Health and Services en werd opgericht in 2016. Het bedrijf haalde vorig jaar 8,5 miljoen dollar op bij een investeringsronde.

Recente overname Pillpack

Hoewel zowel Amazon als Xealth tegenover CNBC niet wilde reageren op de berichtgeving is het niet ondenkbaar dat de bedrijven met elkaar in zee zijn gegaan. Onlangs nog nam Amazon namelijk voor een onbekend bedrag de Amerikaanse onlineapotheek PillPack over. PillPack levert voorgeselecteerd ‘bundels’ medicijnen voor patiënten die verschillende medicatie moeten slikken.

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

Mis niks en ontvang de spannendste ontwikkelingen