Amerikaanse veteranen gediagnosticeerd door deep-learning

wo 30 november 2016 - 12:12
Nieuws

Het Artificial Intelligence (AI) bedrijf Flow Health ontwikkelt gepersonaliseerde zorgplannen voor Amerikaanse veteranen met gebruik van Deep Learning voor The US Department of Veterans Affairs (VA). Beide tekenden onlangs een vijfjarig contract. Een ontwikkeling die mogelijk wereldwijd ingezet kan worden.

Het Deep Learning instrument ploegt door enorme hoeveelheden data om bruikbare informatie te vinden. Flow Health wil daarmee kennisgrafieken bouwen, een database met informatie over genomen en fenotypes van verschillende mensen, om zodoende ziektes te identificeren en behandelingen te kunnen voorstellen.

“Het is onze missie om de gezondheidszorg te verbeteren door de nieuwste AI technieken toe te passen om detectie, diagnose, behandelingen en het managen van ziektes te verbeteren,” zo zei Alex Meshkin, CEO of Flow Health. “De VA steunt miljoenen Amerikanen die ons land hebben gediend en zij verdienen onze eer, ons respect en de beste zorg dat ons land te bieden heeft. Door onze samenwerking kan Flow Health de kracht van AI loslaten waar onze veteranen van kunnen profiteren.”

Data van 22 miljoen veteranen

AI heeft toegang nodig tot heel veel data om bruikbare inzichten te kunnen krijgen. Gelukkig biedt de medische wereld enorme hoeveelheden data. Er is ongeveer 30 petabytes aan medische informatie  - van 22 miljoen veteranen over een periode van 20 jaar - beschikbaar in de verzamelde VA data. Flow Health bouwt ’s werelds grootste kennisgrafiek op het gebied van medicijnen en genomen.

AI is een zeer interessant onderwerp voor de gezondheidszorg.. DeepMind, het Briste AI bedrijf van Google heeft een heel team aan specialisten puur voor de gezondheidszorg. Toevallig tekenden zij onlangs ook een vijfjarig contract, met the Royal Free London NHS Foundation Trust om de app Streams te ontwikkelen, zo meldde icthealth.nl eerder deze week.

Door toegang te krijgen tot deze Britse data gaat DeepMind Streams gebruiken om artsen te waarschuwen wanneer hun patiënten bijvoorbeeld de kans lopen op een acute nierontsteking of soortgelijke aandoeningen. AI zal niet alleen worden gebruikt om patronen te analyseren, maar het is de bedoeling dat het uiteindelijk ook gaat adviseren.

Analytici van Gartner hebben voorspeld dat in 2025 zo’n 50% van de bevolking vertrouwd op
virtuele persoonlijke zorgassistenten. Bedrijven als Baidu Research, de onderzoekstak van een Chinees webbedrijf, hebben bijvoorbeeld Melody ontwikkeld, een pratende AI robot die relevante informatie aan artsen en patiënten doorspeelt.