Amphia koppelt als eerste ziekenhuis EPD met informatiesystemen apothekers

Het Amphia Ziekenhuis heeft als eerste deelnemer aan het VIPP-programma voor digitalisering van informatie-uitwisseling een doelstelling uit de tweede fase van het programma gehaald. Het gaat om digitale overdracht van medicatiegegevens aan externe apotheken (doelstelling B2). Amphia heeft als eerste ziekenhuis een koppeling gelegd tussen zijn Epic-EPD en de informatiesystemen van openbare apotheken.

Het Bredase ziekenhuis kan vanaf juli recepten digitaal naar de gewenste apotheek van de patiënt sturen, zo valt te lezen op de website van de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ), initiatiefnemer achter het VIPP-programma. Dit kan dankzij de koppeling tussen het elektronisch patiënten dossier (EPD) en de informatiesystemen van openbare apotheken en is onderdeel van VIPP-doelstelling B2. Voor de patiënt betekent dit een winst in medicatieveiligheid, want het verkleint de kans op fouten. Eerder al behaalde Amphia doelstelling B1 (intern toegankelijk maken medicatiegegevens) en A1 (digitaal afschrift medische gegevens patiënt).

Eerste koppeling EPD en infosysteem apotheek

Amphia is het eerste ziekenhuis dat de koppeling maakt tussen het EPD van leverancier Epic en de informatiesystemen van de openbare apotheken. De uitwisseling loopt via het Landelijk Schakelpunt (LSP), het platform dat (regionaal) gegevensuitwisseling tussen zorgaanbieders faciliteert.

Voor het Amphia scheelt de koppeling veel faxverkeer op de poliklinieken. Recepten hoeven niet meer handmatig overgenomen te worden door de apothekersassistenten wat de kans op fouten verkleint. Ook wordt de wachttijd voor patiënten korter, omdat de recepten worden klaargemaakt voordat de patiënt aan de balie verschijnt en apothekers kunnen zo de werkzaamheden spreiden.

Digitaal aanbieden medicatievoorschriften

De VIPP-doelstelling B2 omvat dat iedere zorginstelling op 31 december 2019 medicatievoorschriften digitaal kan aanbieden als vooraankondiging en/of recept. In Amphia is dit nu technisch al mogelijk. Om de doelstelling te halen moet minstens 30 procent van de recepten elektronisch verstuurd worden. Daarnaast moet iedere zorginstelling op 31 december 2019 digitaal een gestandaardiseerd actueel medicatieoverzicht (inclusief medicatieafspraken) aan de patiënt verstrekken bij ontslag volgens de geldende medicatierichtlijn.

Het assessment voor module B1, met als oorspronkelijke deadline 1 juli 2018, heeft Amphia in juni goed doorlopen. In januari was Amphia met grote voorsprong de eerste deelnemer van het VIPP-programma dat het assessment van module A1 positief doorliep. Patiënten van Amphia kunnen hun eigen medische gegevens digitaal ontvangen via een download en duppen met andere zorgverleners.

Deadline B1 uitgesteld

De NVZ liet onlangs weten dat de deadline voor het behalen van doelstelling B1 is uitgesteld van 1 juli naar 1 december 2018. Dit betekent dat het aantal instellingen dat vóór de deadline de audits heeft gehaald, nog zal groeien. Dat stelde de NVZ in reactie op berichtgeving dat de deadline mogelijk niet gehaald zou worden. De deadline voor de modules A1 is nog steeds 1 juli, wat betekent dat de audit aangevraagd moet zijn en afgenomen zal worden over data van voor 1 juli 2018.

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
Longrevalidatie thuismeten app
Thuismeten-app helpt bij longrevalidatie
Kort zorgnieuws
Kort zorgnieuws: ZIC bij VieCuri; Digitale hulp; Medische rekenvaardigheid-app, en meer
wondzorg
Innovatieprijs voor gepatenteerde offline gegevensuitwisseling
Duuzame zorg - Diederik Gommers
Passende, duurzame zorg komt er niet vanzelf
Microbioomonderzoek
UMCG opent nieuwe faciliteit voor microbioomonderzoek
beroerte
Testen op je digitale tweeling voor beste behandeling beroerte
wereldwijd
John Halamka, Mayo Clinic Platform: ‘Onze innovaties zijn wereldwijd inzetbaar'
Gegevensuitwisseling
Mandaat EHDS: Nederland verzilvert 4 hoofdposities
Rathenau
Risico’s AI vragen om terughoudendheid in gebruik
Ketenmonitoring hackathon
Proefproject aanvullende ketenmonitoring en -logging afgerond
Volg jij ons al?