Amphia neemt nieuwe operatierobot in gebruik

In het Amphia ziekenhuis (Breda) is de afgelopen week een nieuwe operatierobot in gebruik genomen. De robot biedt volgens Amphia nieuwe kansen, onder andere op het gebied van opleiden. De robot is namelijk uitgerust met twee consoles: de cabine waar de chirurg plaatsneemt tijdens de operatie. Vanuit hier wordt de robot bestuurd en ziet de chirurg wat er gebeurt.

Vanaf nu kan naast de chirurg (opleider) een tweede chirurg (in opleiding) plaatsnemen in een console. De opleider kan daardoor beter meekijken, aanwijzingen geven en bepaalde handelingen voordoen. Een dergelijke operatierobot biedt een groot voordeel tijdens het leertraject, aldus het Amphia ziekenhuis.

Training in robotoperaties

Als het gaat om operaties aan het spijsverteringskanaal (waar voedsel wordt verwerkt) lopen de robotchirurgen van Amphia volgens het ziekenhuis voorop. Ze horen bij de European Academy of Robotic Colorectal Surgery. Ook geven ze trainingen over robotoperaties aan andere artsen die met robotchirurgie willen starten. Dit doen ze in Nederland en in het buitenland. Ook ingewikkelde operaties aan de alvleesklier doen onze artsen met de operatierobot.

Op het gebied van oncologie (kanker) werken de urologen van het Amphia sinds begin dit jaar nauw samen met de urologen van het Bravis ziekenhuis (Roosendaal, Bergen op Zoom). Zo wordt bij blaaskanker de blaas van patiënten (van beide ziekenhuizen) in Amphia verwijderd met de operatierobot. In het Bravis ziekenhuis wordt de operatierobot ingezet bij patiënten met prostaatkanker. Hierbij wordt dan de prostaat verwijderd.

Meer inzet operatierobot

Operatierobots worden de afgelopen jaren in steeds meer ziekenhuizen ingezet ter ondersteuning van chirurgische ingrepen. Zij maken het meer chirurgen mogelijk om meer complexe ingrepen uit te voeren, zoals bij complexe darmoperaties, of delicate netvliesoperaties. Het operatiegebied is met behulp van een robot beter bereikbaar dan met ‘klassieke’ operatietechnieken. De extra bewegingsmogelijkheden die de robotarm biedt, zorgen ervoor dat operaties veel nauwkeuriger uitgevoerd kunnen worden.

Voor patiënten is vaak een groot voordeel dat de operatie minder ingrijpend is, met minder kans op schade aan omringend weefsel en bloedvaten. Dit levert minder problemen op tijdens de operatie en bevordert een sneller herstel na de operatie.

ICT&health World Conference

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
Lees ook
Gegevens delen data
Tweede ronde project ‘proactief gegevens delen in palliatieve fase’ start
kruizinga
Arnaud Kruizinga, CIO Amphia: 'Eerst de visie, dan de route'
Kort zorgnieuws
Kort zorgnieuws: Robotecho genomineerd; App voor bipolaire stoornis, en meer
Oog staaroperatie
Operatiekamers vrij door SurgiCube bij staaroperaties
In het St. Antonius Ziekenhuis is ‘s werelds meest innovatieve defibrillator in een patiënt geplaatst.
Primeur met mini-defibrillator als erkende behandeloptie
Bernhoven patiëntenportaal
Bernhoven lanceert nieuw patiëntenportaal
hersenimplantaten
Neuralink mag hersenimplantaten op mensen testen
Tijdens het Art Electronica Festival in Oostenrijk heeft de Nederlandse fashion-techontwerper Anouk Wipprecht een bijzondere 3D-geprinte jurk gepresenteerd.
3D-geprinte jurk toont cognitieve belasting van hersenen
Pallas Reactor Petten
Kuipers belooft volledige financiering voor reactor medische isotopen  
corona
ChatGPT kan helpen om vaccinatiegraad te verhogen  
Volg jij ons al?