Amsterdam UMC Imaging Center opent deuren

Op 23 september 2019 opende het Amsterdam UMC Imaging Center zijn deuren voor de eerste patiënten. In het nieuwe centrum komen de meest innovatieve beeldvormende medische technieken samen voor gezondheidszorg en wetenschappelijk onderzoek. Ook zijn er de nieuwste technieken op het gebied van het stellen van diagnoses.

Het Amsterdam UMC Imaging Center geeft radiologen en artsen de mogelijkheid om beter de anatomische structuren en de fysiologische, metabole en moleculaire processen van het menselijk lichaam te onderzoeken. In het laboratorium wordt medisch en farmaceutisch onderzoek gedaan dat onder meer bijdraagt aan het verminderen van de kosten van medicijnontwikkeling en behandeling doelgerichter maakt.

Het radio-farmaceutische productieomgeving maakt de productie van medische isotopen mogelijk. Hier heeft de hele medische wereld baat bij; er worden unieke isotopen gemaakt die door het hele land geleverd worden. Amsterdam UMC Imaging Center is de enige plek ter wereld waar productie, behandeling en onderzoek in één centrum zijn samengebracht.

Het Imaging Center maakt het mogelijk voor patiënten met kanker, verstoringen in het immuunsysteem, neurologische of cardiovasculaire ziekten, om op slechts één locatie alle noodzakelijke medische beeldvorming te krijgen.

Investeren in innovatie

Begin dit jaar opende Amsterdam UMC nog het Amsterdam Skills Centre (ASC), een nieuwe faciliteit voorzien van onder meer twaalf hightech operatiekamers, operatierobots en virtual reality simulatoren. Het in november 2017 aangekondigde ASC heeft als doel chirurgen off the job te trainen om hun vaardigheden nog verder te verbeteren. Het ASC voorziet de leermethoden met oefenmateriaal, virtuele omgevingen en weefsel van overledenen die hun lichaam ter beschikking hebben gesteld aan de wetenschap.

In maart startte het Amsterdam UMC met de behandeling van patiënten met hartritmestoornissen met innovatieve MRI-technologie, de zogeheten ‘interventionele Cardiale MRI’ (iCMR). Normaal geeft een MRI-scanner alleen plaatjes om een diagnose te stellen. Nu gebruikt Amsterdam UMC als eerste in Europa de MRI-scanner om mensen met hartritmestoornissen te behandelen.

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
hart
Zorgverleners onmisbaar bij realiseren zorginnovaties  
thuismonitoring
Vaste plek voor Onco-Connect bij Meander MC
Covid-19 diagnostiek AI
AI-programma kan Covid-19 diagnoses stellen
World Conference
ICT&health World conference komt naar Limburg
Kort zorgnieuws
Kort zorgnieuws: Digitale inclusie; NEN 7510 in Deventer; Bestuurswisselingen, en meer
Heupairbag
Succesvolle heupairbag straks ook thuis beschikbaar
Erasmus MC en Maasstad Ziekenhuis leiden een wereldprimeur met flow-gecontroleerde beademing voor ARDS-patiënten op de IC. Deze innovatie belooft minder longbelasting en potentieel minder schade.
IC-beademingspilot mikt op minder longschade  
Geneesmiddelen
Online dashboard voor doorlooptijden geneesmiddelen
Samenwerking Thuismonitoring
Thuismonitoring geeft impuls aan samenwerking en ontzorgt
ouderenzorg
Whitepaper over AI in ouderenzorg gepubliceerd
Volg jij ons al?