Amsterdam UMC Imaging Center opent deuren

30 september 2019
Imaging
Technologie
Nieuws

Op 23 september 2019 opende het Amsterdam UMC Imaging Center zijn deuren voor de eerste patiënten. In het nieuwe centrum komen de meest innovatieve beeldvormende medische technieken samen voor gezondheidszorg en wetenschappelijk onderzoek. Ook zijn er de nieuwste technieken op het gebied van het stellen van diagnoses.

Het Amsterdam UMC Imaging Center geeft radiologen en artsen de mogelijkheid om beter de anatomische structuren en de fysiologische, metabole en moleculaire processen van het menselijk lichaam te onderzoeken. In het laboratorium wordt medisch en farmaceutisch onderzoek gedaan dat onder meer bijdraagt aan het verminderen van de kosten van medicijnontwikkeling en behandeling doelgerichter maakt.

Het radio-farmaceutische productieomgeving maakt de productie van medische isotopen mogelijk. Hier heeft de hele medische wereld baat bij; er worden unieke isotopen gemaakt die door het hele land geleverd worden. Amsterdam UMC Imaging Center is de enige plek ter wereld waar productie, behandeling en onderzoek in één centrum zijn samengebracht.

Het Imaging Center maakt het mogelijk voor patiënten met kanker, verstoringen in het immuunsysteem, neurologische of cardiovasculaire ziekten, om op slechts één locatie alle noodzakelijke medische beeldvorming te krijgen.

Investeren in innovatie

Begin dit jaar opende Amsterdam UMC nog het Amsterdam Skills Centre (ASC), een nieuwe faciliteit voorzien van onder meer twaalf hightech operatiekamers, operatierobots en virtual reality simulatoren. Het in november 2017 aangekondigde ASC heeft als doel chirurgen off the job te trainen om hun vaardigheden nog verder te verbeteren. Het ASC voorziet de leermethoden met oefenmateriaal, virtuele omgevingen en weefsel van overledenen die hun lichaam ter beschikking hebben gesteld aan de wetenschap.

In maart startte het Amsterdam UMC met de behandeling van patiënten met hartritmestoornissen met innovatieve MRI-technologie, de zogeheten ‘interventionele Cardiale MRI’ (iCMR). Normaal geeft een MRI-scanner alleen plaatjes om een diagnose te stellen. Nu gebruikt Amsterdam UMC als eerste in Europa de MRI-scanner om mensen met hartritmestoornissen te behandelen.