Amsterdam UMC-locatie AMC zet nieuw VOS/MOS-systeem in

Het Amsterdam UMC, locatie AMC, gaat Ascom-apparatuur gebruiken voor het nieuwe verpleegoproepsysteem en medisch oproepsysteem (VOS/MOS). Het universitair ziekenhuis verwacht hiermee patiënten meer vrijheid en veiligheid te kunnen bieden. Het UMC staat voor een ingrijpende renovatie van twee beddentorens. Deze renovatie was de aanleiding om het verpleegoproepsysteem te vernieuwen.

De verpleegafdelingen en werkplekken in de 30 jaar oude F en G-toren moeten ingrijpend worden gerenoveerd om ze meer toekomstgericht te maken. Zo komen er meer eenpersoonskamers, vernieuwde voorzieningen met een slimme en flexibele indeling en voldoende plekken voor logerende familieleden en mantelzorgers. Het bouwproject moet eind dit jaar starten. Het zou ook essentieel zijn in verband met de fusie van VU Medisch Centrum (VUmc) en het AMC tot Amsterdam UMC in 2018.

Patiëntveiligheid voorop

Patiëntveiligheid is een van de belangrijkste onderwerpen binnen ziekenhuizen. Een betrouwbaar VOS/MOS vormt hierin een essentiële schakel, aldus een persbericht van Ascom. Met teleCARE IP, het nieuwe VOS/MOS van Ascom, plaatsen patiënten in de gerenoveerde beddentorens straks met één druk op de knop een oproep. Na de oproep kan er zo nodig via spraakcommunicatie gecommuniceerd worden tussen de patiënt en zorgverlener over de zorgbehoefte en urgentie. Het VOS heeft verder een koppeling met het MOS in de vorm van een gecertificeerde integratie met diverse medische apparatuur.

Omdat mobiliteit een positieve invloed heeft op het herstel van de patiënt, biedt het verpleegoproepsysteem volgens Ascom ook mobiele alarmering met locatiebepaling. Patiënten hebben daarmee in de AMC-locatie straks meer bewegingsvrijheid terwijl zij toch in geval van nood hulp kunnen oproepen. Bij patiënten met dwaalgedrag kan het ziekenhuis in de toekomst aanvullend kiezen voor een discrete bewaking in de vorm van dwaal- en valdetectie.

VOS/MOS systeem makkelijk uit te breiden

Omdat Ascom over een open interface beschikt, kan het verpleegoproepsysteem gemakkelijk geïntegreerd worden met systemen van andere partijen. Dit biedt het AMC volgens de IT-leverancier veel vrijheid. Vanwege de open standaarden kunnen er nieuwe functionaliteiten worden toegevoegd of aan elkaar gekoppeld worden. Zo moet het zorgsysteem mee kunnen bewegen met de vraag van patiënten en zorgverleners.

Ascom is geen onbekende van het AMC. De Amsterdam UMC-locatie gebruikt al het Ascom-brandmeldsysteem.

Afgelopen september kwamen zorg-IT aanbieders Ascom en Vcare met een systeem dat zorgverleners de mogelijkheid geeft tot discreet alarm slaan. Medewerkers op de huisartsenpost, -praktijk en in de dagzorg kunnen via allerlei intelligente oplossingen om de hulp van collega’s vragen. Door zogenaamde stille alarmen kunnen collega’s of andere partijen direct gealarmeerd worden bij onveilige situaties, zoals bedreiging of (fysiek) geweld.

ICT&health World Conference

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
Lees ook
Treantprijs Alarmeringssysteem
Lim wint prijs met alarmeringssysteem voor ouderen
robot
Emotie-intelligente robot detecteert stress
innoveren
Philips mikt op meer mensgericht, duurzamer innoveren
dispenser
Medicijndispensers besparen Zuyderland Thuiszorg 24 fte´s  
injecties
Naaldloos injecteren verhoogt opties zelfmanagement
Gegevens delen data
Tweede ronde project ‘proactief gegevens delen in palliatieve fase’ start
Amphia Ziekenhuis digitale strategie.
Arnaud Kruizinga, CIO Amphia: 'Eerst de visie, dan de route'
Kort zorgnieuws
Kort zorgnieuws: Robotecho genomineerd; App voor bipolaire stoornis, en meer
Oog staaroperatie
Operatiekamers vrij door SurgiCube bij staaroperaties
In het St. Antonius Ziekenhuis is ‘s werelds meest innovatieve defibrillator in een patiënt geplaatst.
Primeur met mini-defibrillator als erkende behandeloptie
Volg jij ons al?