Amsterdam UMC print medicijnen rechtstreeks op tumoren

Het Cancer Center Amsterdam van het Amsterdam UMC (de gefuseerde academische ziekenhuizen AMC en VUmc) gaat een speciale printer inzetten om medicatie direct op tumorcellen te printen. Dat meldt locatie VUmc. Met de nieuwe toedieningsmethode wordt een one-size-fits-alle methode vermeden. Er zijn speciale algoritmes ontwikkeld om unieke medicijncombinaties te kiezen.

Onderzoekers dr. Bart Westerman en dr. Rob Wolthuis van Amsterdam UMC/CCA hebben financiering gekregen van de Maurits en Anna de Kock Stichting voor de aanschaf van de Tecan D300e drug printer. Dit is een soort inkjet printer die heel nauwkeurig haardikke druppeltjes medicijn kan ‘printen’ op tumorcellen.

Effect op overleving kankercellen

Met behulp van de samen met HP ontwikkelde printer is heel precies het effect van de door algoritmes bepaalde medicijncombinaties op de overleving van kankercellen te bepalen. De printer wordt door de twee onderzoekers ingezet in het kader van het project ‘The Drug Atlas enables selection of effective combination therapies against glioblastomas’.

De Maurits en Anna de Kock Stichting verleent steun aan klinisch experimenteel kankeronderzoek. Steun wordt verleend voor de aanschaf van noodzakelijk instrumentarium. De stichting gebruikt hiervoor het kapitaal dat is nagelaten door Maurits en Anna de Kock. 

Algoritmes bepalen unieke medicijncombinaties

“We hebben in Amsterdam UMC een methode ontwikkeld om door middel van algoritmes unieke medicijncombinaties te kiezen die passen bij de unieke eigenschappen van de tumorcellen van een patiënt,”  vertelt Westerman in een toelichting op het ‘precision medicine’project. “Deze methode is gebaseerd op het in kaart brengen van cellulaire processen aan de hand van DNA en medicijngevoeligheidsmetingen. Hiermee is in te schatten in hoeverre de medicijncombinatie aan gaat slaan.”

Volgens Westerman wordt de nu gebruikelijke ‘one size fits all’ aanpak vermeden en wordt tegelijk voorkomen dat eerst alle miljoenen combinatiemogelijkheden moeten worden uitgetest om tot de juiste medicijncombinatie te komen. Het apparaat is inmiddels geïnstalleerd en kan worden gebruikt door onderzoekers van het Cancer Center Amsterdam voor medicijncombinatie-experimenten.

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
World Conference
ICT&health World conference komt naar Limburg
Kort zorgnieuws
Kort zorgnieuws: Digitale inclusie; NEN 7510 in Deventer; Bestuurswisselingen, en meer
Heupairbag
Succesvolle heupairbag straks ook thuis beschikbaar
Erasmus MC en Maasstad Ziekenhuis leiden een wereldprimeur met flow-gecontroleerde beademing voor ARDS-patiënten op de IC. Deze innovatie belooft minder longbelasting en potentieel minder schade.
IC-beademingspilot mikt op minder longschade  
Geneesmiddelen
Online dashboard voor doorlooptijden geneesmiddelen
Samenwerking Thuismonitoring
Thuismonitoring geeft impuls aan samenwerking en ontzorgt
ouderenzorg
Whitepaper over AI in ouderenzorg gepubliceerd
psycholoog
2,5 miljoen voor praktijkonderzoek naar hybride ggz-zorg
patiënt
Telezorg-strategie vermindert aantal no shows drastisch
3D-Model Schouder
Schouderprothese in 3D-model aangemeten
Volg jij ons al?