Programma

Nieuws
Tip hier de redactie
Bekijk overzicht
17 januari 2020
Artikel delen

Antwerpse ziekenhuizen kiezen voor HiX EPD

De Antwerpse ziekenhuisgroepen ZNA en GZA Ziekenhuizen hebben samen de keuze gemaakt voor HiX als nieuw, volledig geïntegreerd elektronisch patiëntendossier (EPD). Chipsoft automatiseert daarmee de grootste Belgische zorgverlener. Via het online portaal worden patiënten ook nauwer betrokken bij de zorgverlening.

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

Met de komst van het HiX EPD worden de medische gegevens van patiënten die nu in tientallen verschillende softwaresystemen bewoond worden, gebundeld in een geïntegreerd systeem.

De ZNA en GZA Ziekenhuizen hebben gezamenlijk twaalf ziekenhuislocaties, elf woonzorgcentra en twee medische centra. Het is de grootste Belgische ziekenhuisgroep met 3.000 bedden, 10.000 medewerkers, bijna 1.000 artsen en dagelijks 6.300 patiënten. Voor de Belgische zorgmarkt is het HiX EPD automatiseringsproject een van de grootste ooit.

Overal toegang tot EPD

HiX kan zowel op vaste als mobiele toestellen gebruikt worden. Hierdoor kunnen zorgverleners overal relevante informatie raadplegen en invoeren. Uiteraard alleen als daarvoor de juiste toestemming, ook van patiënten, verleend is. De privacy van patiënten en zorgverleners wordt continu gewaarborgd.

Via een online portaal krijgt de patiënt toegang tot zijn eigen dossier. Patiënten krijgen meer inzicht in hun eigen zorgplanning en kunnen via het portaal ook makkelijker communiceren met zorgverleners. Zo kunnen zij sneller beschikken over relevante informatie en raken ze nauwer betrokken bij hun eigen zorg.

Gegevens delen met huisarts

Met de integratie van de nieuwe EPD-software kunnen het ZNA en GZA ook de samenwerking met huisartsen in de regio versterken. Zo kunnen via de portaalfuncties medische gegevens uitgewisseld en ingezien worden, indien patiënten daar toestemming voor gegeven hebben natuurlijk.

De betere samenwerking met huisartsen moet bijdragen aan de verbetering van de zorgplanning voor- en communicatie met patiënten.

Stap vooruit naar maximale integratie

“Sinds 2016 zetten GZA en ZNA in op intensieve samenwerking. Daarmee beantwoorden we aan de vereiste die de overheid oplegt ter optimalisatie van de zorgverlening in elke regio. Nu zetten we een volgende stap vooruit met de opzet van een overkoepelend, gebruiksvriendelijk softwarepakket, waarmee we ook volop innovatie omarmen,” zegt Willeke Dijkhoffz, CEO van GZA Ziekenhuizen.

De CEO van ZNA, Wouter De Ploey, voegt daar aan toe: “We zijn ervan overtuigd dat we hiermee een toekomstbestendige oplossing in huis halen die onze samenwerking ondersteunt. De software integreert en stroomlijnt het zorgtraject van de patiënt binnen onze beide organisaties. Gegevens worden eenmalig vastgelegd en zullen vlotter beschikbaar zijn. Alle zorgverleners die een zorgrelatie hebben met de patiënt, hebben gelijktijdig toegang tot hetzelfde patiëntendossier en bouwen voort op elkaars registraties, wat de kwaliteit en patiëntveiligheid verhoogt.”

In Nederland zijn ziekenhuizen met het patiëntenportaal van ChipSoft en diens elektronisch patiëntendossier (EPD) HiX zijn technisch klaar om de gestelde VIPP-doelen te behalen. Dat werd kort voor de zomer van 2019 bekendgemaakt.

ICT&health congres 2023
Op 30 januari 2023 trapt ICT&health het nieuwe zorgjaar af met het jaarlijks groot en invloedrijk zorgcongres over de zorgtransformatie.
Ook aanwezig zijn? Reserveer dan snel uw entreeticket

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

Mis niks en ontvang de spannendste ontwikkelingen