AP: onvoldoende tijd voor privacy-oordeel corona-app

De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) stelt dat het onvoldoende tijd heeft om een goede privacy-toetsing uit te voeren van de CoronaMelder. Het ministerie van VWS streeft ernaar om rond 15 juli een besluit te nemen over de invoering van de corona-app. AP en VWS zijn de afgelopen maanden al vaker met elkaar in botsing gekomen over privacy-zaken rondom coronagerelateerde initiatieven en regulering.

De toezichthouder heeft normaal 8-14 weken nodig om het onderzoek uit te voeren dat hoort bij het soort privacy-impact dat de tracking- en tracing-app van VWS kan hebben. Een woordvoerder laat aan Nu.nl weten dat er extra mensen op het dossier van de corona-app zijn gezet, maar dan nog zijn er minimaal enkele weken nodig voor een goede beoordeling.

Tijdig oordeel onmogelijk

“Vanwege het belang gaan we het nu sneller doen. We hebben een speciaal team opgericht, dat de uitgebreide documentatie bestudeert en al over enkele weken met een advies komt.” De AP heeft echter pas afgelopen woensdag 8 juli de laatste benodigde informatie van VWS binnengekregen. 15 juli lijkt dan ook niet haalbaar.

Minister Hugo de Jonge, verantwoordelijk voor de ontwikkeling en introductie van de CoronaMelder, stelde in een Kamerbrief van eind juni dat hij ernaar streefde rondom 15 juli een definitief besluit over invoering van de app te nemen. Daarbij moet ook het advies van de AP meegenomen voor het aspect van gegevensbescherming. VWS heeft aan NU.nl weten dat de streefdatum voor het besluit nog steeds ‘rond 15 juli’ ligt. Daar doet de waarschuwing van de AP niets aan af, aldus het ministerie.

Er loopt sinds begin juli een proef onder een ‘representatieve groep mensen’ uit de regio Twente. Verder zijn of worden er tests uitgevoerd met specifieke doelgroepen op specifieke thema’s zoals privacy, beveiliging en toegankelijkheid. Daarnaast wordt ook een test uitgevoerd met de diverse GGD’s in de regio. Zo wil VWS bepalen hoe corona-app het best ingezet kan worden als een goede aanvulling op het reguliere contactonderzoek.

Ontwikkeling corona-app voeten in aarde

De ontwikkeling en de komst van een corona-app heeft in Nederland nogal wat voeten in de aarde gehad. Zo was er in april een overhaast gehouden ‘appathon’ om snel tot een corona-app te komen. De AP liet destijds weten dat het benodigde oordeel over de apps op het gebied van privacy en gegevensbescherming niet kon geven wegens een gebrek aan informatie. Daarop besloot VWS opnieuw te beginnen met de ontwikkeling van een app.

Er is ook nog steeds frictie tussen VWS en de AP over de aanpassing van de Telecomwet met een zogeheten noodwet. Hiermee wil de overheid het mogelijk maken om locatiegegevens van klanten van telecomaanbieders op te vragen. Met deze data wil de overheid eenvoudiger bepalen waar mensen met een coronabesmetting woonachtig zijn.

De AP wees begin juli het kabinetsplan af om gegevens van mobiele telefoons te verzamelen voor de bestrijding van de Covid-19 uitbraak. AP-voorzitter Aleid Wolfsen adviseert het kabinet de wet in de huidige vorm niet in te voeren. De kans op herleidbaarheid van de gegevens tot (groepen van) individuele personen is aanwezig. Daarom vindt de AP dat de gegevens niet als anonieme gegevens kunnen worden beschouwd.

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
Kort zorgnieuws
Kort zorgnieuws: ZIC bij VieCuri; Digitale hulp; Medische rekenvaardigheid-app, en meer
wondzorg
Innovatieprijs voor gepatenteerde offline gegevensuitwisseling
Duuzame zorg - Diederik Gommers
Passende, duurzame zorg komt er niet vanzelf
Microbioomonderzoek
UMCG opent nieuwe faciliteit voor microbioomonderzoek
beroerte
Testen op je digitale tweeling voor beste behandeling beroerte
wereldwijd
John Halamka, Mayo Clinic Platform: ‘Onze innovaties zijn wereldwijd inzetbaar'
Gegevensuitwisseling
Mandaat EHDS: Nederland verzilvert 4 hoofdposities
Rathenau
Risico’s AI vragen om terughoudendheid in gebruik
Ketenmonitoring hackathon
Proefproject aanvullende ketenmonitoring en -logging afgerond
toestemmingsplatform
Eerste apotheek aangesloten op online toestemmingsplatform Mitz
Volg jij ons al?