Programma

Nieuws
Tip hier de redactie
Bekijk overzicht
16 november 2016
Artikel delen

AP: werkgevers mogen medische gegevens werknemers niet opslaan

Een werkgever mag géén gegevens over de aard en oorzaak van de ziekte van zijn zieke werknemers verwerken. Daarom mag een bedrijfsarts of arbodienst de medische dossiers van werknemers niet opslaan in een verzuimsysteem dat de werkgever zelf gebruikt én beheert. Dat stelt de Autoriteit Persoonsgegevens (AP).

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

De toezichthouder geeft aan regelmatig vragen te krijgen over het opslaan van medische dossiers in verzuimsystemen. Reden om nu nu de do’s & don’ts op een rijtje te zetten zoals: in welk verzuimsysteem mag een bedrijfsarts of arbodienst medische dossiers van werknemers opslaan? Mag dat het systeem van de opdrachtgever (de werkgever) zelf zijn, of een extern verzuimsysteem dat de werkgever heeft uitgekozen?

Extern verzuimsysteem

Die laatste vraag is dus al beantwoord. De Autoriteit stelt overigens dat een werkgever een bedrijfsarts of arbodienst wél mag vragen de medische dossiers van zijn zieke werknemers op te slaan in een door de werkgever uitgekozen verzuimsysteem, bijvoorbeeld het (extern beheerde) verzuimsysteem dat hij zelf ook gebruikt.

De bedrijfsarts of arbodienst moet in zo’n geval een bewerkersovereenkomst afsluiten met de beheerder van het verzuimsysteem. Daar moet onder meer in staan dat alleen de bedrijfsarts/arbodienst toegang krijgt tot de medische dossiers. En dat deze zich bij toegang via internet met zogeheten meerfactorauthenticatie moet identificeren.

Medische dossiers opslaan in verzuimsystemen: wat mag wel en niet? u lees het hier.

ICT&health congres 2023
Op 30 januari 2023 trapt ICT&health het nieuwe zorgjaar af met het jaarlijks groot en invloedrijk zorgcongres over de zorgtransformatie.
Ook aanwezig zijn? Reserveer dan snel uw entreeticket

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

Reageer

Geef een antwoord

Mis niks en ontvang de spannendste ontwikkelingen