Apotheek.nl krijgt opnieuw prijs beste gezondheidswebsite

vr 22 november 2019 - 09:30
Apotheek-computer
Patiënt
Nieuws

Apotheek.nl, de publiekswebsite over medicijnen van apothekerskoepel KNMP, is opnieuw verkozen tot ‘Beste Website van het Jaar’ in de categorie Gezondheid. De medicijnwebsite kreeg deze prijs in 2018 voor het eerst toegekend. Apotheek.nl is met zo’n 1,3 miljoen bezoekers per maand naar eigen zeggen de best bezochte website over medicatie van Nederland.

“Het was een uitdaging om de award vorig jaar te behalen, maar misschien een nog wel grotere om deze te behouden”, zo reageerde Nike Everaarts – de Gruyter, apotheker en coördinator van Apotheek.nl 20 november bij het in ontvangst nemen van de prijs. Volgens Everaarts speelt de prijs een belangrijke rol in het verder vergroten van de naamsbekendheid van Apotheek.nl. In dat kader wordt ook samenwerking gezocht zoals begin dit jaar met communicatie- en informatie-app BeterDichtbij.

Ondersteuning bij patiëntenvoorlichting

“Alle sitebezoekers toegankelijke, betrouwbare en begrijpelijke medicijninformatie bieden: dat is waar Apotheek.nl voor staat", aldus Everaarts. "We willen alle KNMP-leden daarmee een solide ondersteuning aanreiken in hun patiëntenvoorlichting. Hoe meer mensen Apotheek.nl weten te vinden, hoe beter we veilig medicijngebruik kunnen bevorderden. Juist daarom was het winnen van deze award ontzettend belangrijk. Bovendien is het een geslaagde afronding van het campagnejaar!”

Volgens Everaarts kunnen apothekers zowel binnen het eigen team als naar klanten toe de website inzetten. Zo zou Apotheek.nl het werk aan de balie kunnen vergemakkelijken. De website biedt daarvoor functies zoals een barcodescanner, instructievideo’s, heldere (in- en uitklapbare) teksten, de voorleesfuncties, uitleg op video door apothekers, de uitleg in gebarentaal, de kinderteksten en een woordenboek met hoorbare uitleg? “Geen patiënt lijkt nog een huisartsenpraktijk te verlaten zonder op Thuisarts.nl te zijn gewezen. Het zou fantastisch zijn als Apotheek.nl zo’n zelfde rol krijgt in alle apotheken in Nederland.”

Apotheek.nl ‘Uitzonderlijk goed’

Het National eHealth Living Lab (NeLL) beoordeelde afgelopen juli de website Apotheek.nl als ‘uitzonderlijk goed’. Het NeLL had de website in opdracht van de KNMP via een FastTrack-methodiek doorgelicht. De KNMP wilde weten of de publiekssite voldeed aan de zeven eisen uit deze methodiek, zoals betrouwbaarheid, veiligheid en onderbouwing. Op bijna alle onderdelen werd een score van 100 procent behaald.