Programma

Nieuws
Tip hier de redactie
Bekijk overzicht
Artikel delen

Apothekers kunnen IMM-recepten digitaal laten inzien door IGJ

Bij de SFK aangesloten apothekers kunnen voortaan hun In Manu Medici (IMM)-recepten digitaal laten inzien door Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd in oprichting (IGJ i.o.). Het digitaal laten inzien is mogelijk via een tool van de SFK en alleen wanneer de apotheker daarvoor toestemming geeft.

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

SFK (Stichting Farmaceutische Kengetallen) en IGJ i.o. zijn het eens geworden over een methode om de SFK-gegevens te gebruiken om te voldoen aan de meldingsplicht van IMM-Opiumwetrecepten, zo laat de inspectie weten. IMM staat voor de recepten die rechtstreeks in handen komen bij de arts.

Minder administratieve last

Volgens Josée Hansen, hoofdinspecteur Curatieve Gezondheidszorg, geneesmiddelen en medische technologie van IGJ i.o, beperkt de digitale inzagemogelijkheid de administratieve last van apothekers. “Opiumwetmiddelen, de zogenoemde lijst 1 middelen, vallen onder een zwaar toezichtregime. Dat brengt extra administratie met zich mee. Via de nieuwe samenwerkingsovereenkomst die we met de SFK sluiten, kunnen apothekers voortaan met één vinkje voldoen aan de rapportageverplichting van IMM-recepten.’

Hierdoor verwacht de IGZ sneller en ook gerichter te kunnen zoeken naar mogelijk misbruik van middelen door beroepsbeoefenaren, terwijl toch de rapportagelast van de apothekers afneemt en IGJ i.o. niet langer handmatig op zoek moet naar onregelmatigheden. “Ook zien we straks wellicht trends die nu nog onopgemerkt blijven waardoor middelenmisbruik en als gevolg daarvan disfunctioneren, nog verder kan worden teruggebracht,” zo stelt Hansen.

Machtiging voor inzage

Apothekers moeten SFK wel machtigen om IGJ inzage te geven in de IMM- Opiumwetrecepten. Dat kan via www.sfk.nl/igj. Na aanmelding verleent SFK inzage aan IGJ in de verstrekkingsgegevens van de Opiumwetrecepten waarop de arts IMM heeft vermeld.

De apotheekgegevens zijn vanaf januari 2017 inzichtelijk voor IGJ. Met IGJ is afgesproken dat als apotheken de SFK machtigen om aan IGJ inzage te geven in de gegevens van de IMM-Opiumwetrecepten, de apotheker vrijgesteld is van de wettelijke verplichting om eenmaal per kwartaal een kopie van IMM-Opiumwetrecept op te sturen naar het IGJ.

De Stichting Farmaceutische Kengetallen (SFK) verzamelt en analyseert gegevens over het geneesmiddelengebruik in Nederland. De SFK beschikt naar eigen zeggen over de meest omvangrijke, meest gedetailleerde gegevensverzameling op dit gebied in Nederland. De gegevensverzameling komt tot stand met behulp van meer dan 95 procent van de openbare apotheken in Nederland en omvat de gebruikscijfers van 15,3 miljoen personen.

ICT&health congres 2023
Op 30 januari 2023 trapt ICT&health het nieuwe zorgjaar af met het jaarlijks groot en invloedrijk zorgcongres over de zorgtransformatie.
Ook aanwezig zijn? Reserveer dan snel uw entreeticket

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

Mis niks en ontvang de spannendste ontwikkelingen