Search
Close this search box.
Search

Apothekers kunnen IMM-recepten digitaal laten inzien door IGJ

Bij de SFK aangesloten apothekers kunnen voortaan hun In Manu Medici (IMM)-recepten digitaal laten inzien door Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd in oprichting (IGJ i.o.). Het digitaal laten inzien is mogelijk via een tool van de SFK en alleen wanneer de apotheker daarvoor toestemming geeft.

SFK (Stichting Farmaceutische Kengetallen) en IGJ i.o. zijn het eens geworden over een methode om de SFK-gegevens te gebruiken om te voldoen aan de meldingsplicht van IMM-Opiumwetrecepten, zo laat de inspectie weten. IMM staat voor de recepten die rechtstreeks in handen komen bij de arts.

Minder administratieve last

Volgens Josée Hansen, hoofdinspecteur Curatieve Gezondheidszorg, geneesmiddelen en medische technologie van IGJ i.o, beperkt de digitale inzagemogelijkheid de administratieve last van apothekers. “Opiumwetmiddelen, de zogenoemde lijst 1 middelen, vallen onder een zwaar toezichtregime. Dat brengt extra administratie met zich mee. Via de nieuwe samenwerkingsovereenkomst die we met de SFK sluiten, kunnen apothekers voortaan met één vinkje voldoen aan de rapportageverplichting van IMM-recepten.’

Hierdoor verwacht de IGZ sneller en ook gerichter te kunnen zoeken naar mogelijk misbruik van middelen door beroepsbeoefenaren, terwijl toch de rapportagelast van de apothekers afneemt en IGJ i.o. niet langer handmatig op zoek moet naar onregelmatigheden. “Ook zien we straks wellicht trends die nu nog onopgemerkt blijven waardoor middelenmisbruik en als gevolg daarvan disfunctioneren, nog verder kan worden teruggebracht,” zo stelt Hansen.

Machtiging voor inzage

Apothekers moeten SFK wel machtigen om IGJ inzage te geven in de IMM- Opiumwetrecepten. Dat kan via www.sfk.nl/igj. Na aanmelding verleent SFK inzage aan IGJ in de verstrekkingsgegevens van de Opiumwetrecepten waarop de arts IMM heeft vermeld.

De apotheekgegevens zijn vanaf januari 2017 inzichtelijk voor IGJ. Met IGJ is afgesproken dat als apotheken de SFK machtigen om aan IGJ inzage te geven in de gegevens van de IMM-Opiumwetrecepten, de apotheker vrijgesteld is van de wettelijke verplichting om eenmaal per kwartaal een kopie van IMM-Opiumwetrecept op te sturen naar het IGJ.

De Stichting Farmaceutische Kengetallen (SFK) verzamelt en analyseert gegevens over het geneesmiddelengebruik in Nederland. De SFK beschikt naar eigen zeggen over de meest omvangrijke, meest gedetailleerde gegevensverzameling op dit gebied in Nederland. De gegevensverzameling komt tot stand met behulp van meer dan 95 procent van de openbare apotheken in Nederland en omvat de gebruikscijfers van 15,3 miljoen personen.

admin

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
digitale veerkracht kort zorgnieuws
Digitale veerkracht, Kennispartner UMCU, bestuurswisselingen en meer
Duurzaam laryngoscoopblad
UMC Utrecht stapt over op herbruikbare laryngoscoopbladen
eHealth
Digitale receptionist Emma aan het werk gezet
operatierisico
Machine learning voorspelt operatierisico bij PAV
Radiologie
Inzet van AI maakt radioloog niet per se beter
menselijke AI
Bijna 7 miljoen beschikbaar voor mensgerichte AI
AI
Hoe AI urologische problemen bij baby’s voorspelt
acute zorg
Zorgsector pleit in kamerbrief voor betere databeschikbaarheid
Datalek Zuyderland
Datalek bij Zuyderland Medisch Centrum
verpleegkundige
1 op 5 zorgmedewerkers wil zonder ICT werken  
Volg jij ons al?