Search
Close this search box.
Search

Apothekers kunnen zich aanmelden voor verificatiesysteem medicatie

Apothekers kunnen zich vanaf 16 augustus aanmelden bij het Nationaal Medicijn Verificatie Systeem (NMVS). Dat laat brancheorganisatie KNMP weten. Vanaf 9 februari 2019 moeten volgens de EU-verordening Falsified Medicines Directive (FMD) alle Europese apotheken op zo’n systeem zijn aangesloten. Doel is om vervalsing van medicatie tegen te gaan. Volgens de KNMP is hier in Nederland overigens geen sprake van.

Door zich aan te melden bij de NMVS maken apothekers zichzelf kenbaar bij de Nederlandse Medicijn Verificatie Organisatie (NMVO). Dit is van belang voor de aansluiting op de nationale databank waarin de unieke serienummers voor medicatie zijn opgeslagen. Op dit moment bekijkt de stuurgroep FMD (ASKA, NVZA, LHV en KNMP) naar de eindgebruikerscontracten van de NMVO met apothekers. Ook werken ze aan de laatste specificaties voor het NMVS.

NVMS verbindt met EU-database

De Stichting Nederlandse Medicijnen Verificatie Organisatie (NMVO) en het IT-bedrijf Arvato sloten in juli 2017 een contract voor de realisatie van het Nationaal Medicijnen Verificatie Systeem (NMVS). Het NMVS staat in directe verbinding met de EU-database waarin elke medicijnverpakking met een unieke identificatiecode moet staan opgeslagen.

Doel van de EU-verordening FMD is de strijd tegen medicijnvervalsingen binnen het reguliere distributiekanaal. Volgens apothekersorganisatie KNMP is er in Nederland overigens geen sprake van vervalste medicatie in omloop.

Unieke code geeft zekerheid over medicatie

Het NVMS-systeem moet apotheken, ziekenhuizen en groothandels de zekerheid bieden dat een gescande verpakking ook de juist verpakking is die door de producent is geleverd. De verpakking wordt afgemeld voordat de medicatie aan een patiënt wordt gegeven.

Alle verpakkingen van geneesmiddelen krijgen verplicht een unieke code met onder meer het landnummer, fabrikantnummer en de houdbaarheidsdatum. Farmaceutische producenten dienen de code aan te brengen op verpakkingen met een 2D-matrix zoals van standaardisatieorganisatie GS1.

NVZA: FMD gemiste kans

Brancheorganisatie NVZA (ziekenhuisapothekers) stelde vorig jaar bij monde van voorzitter Tjalling van der Schors dat de FMD een gemiste kans is om toedieningsregistratie op orde te krijgen. De NVZA huldigt al sinds 2015 het standpunt dat barcodering tot op de primaire verpakking nodig is voor een veilig registratiesysteem tot op toedieningsniveau.

Standaardenorganisatie GS1 Nederland stelde in 2017 in een impactanalyse dat apothekers op dat moment de invoering van de FMD vooral als kostenpost zagen. Zij moeten namelijk investeren in nieuwe hard- en software om de unieke code – zoals een datamatrix – te kunnen scannen.

Vanaf februari 2019 kunnen apothekers echter tot op batchniveau bepalen waar medicijnen zich in de voorraad bevinden en wat hun expiratiedatum is. Dat is een groot voordeel ten opzichte van de huidige situatie, meent de organisatie. In de toekomst kunnen ze bijvoorbeeld bij een recall precies zien welke patiënten hierbij betrokken zijn. Dat zorgt voor meer efficiency bij een recall en voor meer snelheid bij het terughalen van medicijnen, wat de veiligheid voor de gebruiker vergroot.

Martijn Kregting

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
Radiologie
Inzet van AI maakt radioloog niet per se beter
menselijke AI
Bijna 7 miljoen beschikbaar voor mensgerichte AI
AI
Hoe AI urologische problemen bij baby’s voorspelt
acute zorg
Zorgsector pleit in kamerbrief voor betere databeschikbaarheid
Datalek Zuyderland
Datalek bij Zuyderland Medisch Centrum
verpleegkundige
1 op 5 zorgmedewerkers wil zonder ICT werken  
Parkinson Punt Zuyd
Website Parkinson Punt Zuyd gelanceerd
Narcolepsie
Nieuwe app voor brede behandelaanpak narcolepsie
Zorgorganisatie ZuidOostZorg pioniert in haar verpleegklinieken ondertussen al volop met de inzet van Medido medicijndispensers.
Verpleegklinieken pionieren succesvol met medicijndispensers
AI-opleiding
AI-opleiding voor medewerkers ETZ
Volg jij ons al?