Search
Close this search box.
Search

App als sprekende ondersteuning voor kinderen met autisme

Het Nederlandse AssistiveWare heeft een app ontwikkeld waarmee kinderen met autisme beter met de buitenwereld kunnen communiceren. De Proloquo2Go-toepassing was oorspronkelijk ontwikkeld om mensen met een volledige dwarslaesie te assisteren in het gebruik van hun Mac-computer, maar kan nu op de iPad gebruikt worden, met als doelgroep kinderen met autisme of Down.

Proloquo2Go is een app met allerlei knopjes waarmee iemand zinnen kan vormen, zo is te lezen op de website van RTL Nieuws. Door op de knopjes te drukken selecteert een gebruiker bijvoorbeeld de woorden ‘ik’ ‘wil’ ‘graag’ ‘een’ ‘snoepje’. De woorden worden stuk voor stuk uitgesproken en verschijnen ook op het scherm. Als de zin af is, kan die met een druk op de knop worden voorgelezen door de iPad.

Het scherm toont naast een lopende zin ook een beeldend stripverhaaltje. Zo moeten de gebruikers, meestal kinderen met autisme of het syndroom van Down, kunnen laten weten wat ze voelen en willen, zonder te kunnen lezen of praten.

App sprekend hulpmiddel

“Je kunt heel veel met onze app zeggen,” vertelt AssistiveWare-oprichter David Niemeijer. “Ook op de momenten dat het voor iemand lastiger is. Mensen met autisme hebben bijvoorbeeld vaker last met praten wanneer ze in een stressvolle situatie verkeren. De app functioneert dan als een hulpmiddel om hen te ondersteunen wanneer zij dat nodig hebben.”

De app is aan te passen, bijvoorbeeld door zelf nieuwe woorden toe te voegen. Deze kunnen automatisch worden uitgesproken: de stemmen zijn zodanig opgenomen dat ze elk woord kunnen uitspreken. Een nieuwe optie in Proloquo2Go is de mogelijkheid om een kinderstem te gebruiken voor het uitspreken van woorden en zinnen. Niemeijer hierover: “We willen graag een stem hebben die past bij de leeftijd van een kind, zodat een gesprek natuurlijker aanvoelt.”

Net actief in Nederland

Hoewel AssistiveWare een Nederlands bedrijf is, zijn er in Nederland nog weinig klanten. Enkele honderden mensen hebben hier de app gekocht, die ook pas sinds enkele maanden in een Nederlandse versie verkrijgbaar is. Van de overige 175.000 klanten is 90 procent uit de VS afkomstig, waar Apple en iPad veel meer penetratie hadden dan in Nederland.

Niemeijer verwacht dat met het groeiend gebruik van tablets de app van AssistiveWare een goedkoop alternatief kan vormen voor de nu vaak gebruikte dure hulpsystemen.

Martijn Kregting

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
AI
Hoe AI urologische problemen bij baby’s voorspelt
acute zorg
Zorgsector pleit in kamerbrief voor betere databeschikbaarheid
Datalek Zuyderland
Datalek bij Zuyderland Medisch Centrum
verpleegkundige
1 op 5 zorgmedewerkers wil zonder ICT werken  
Parkinson Punt Zuyd
Website Parkinson Punt Zuyd gelanceerd
Narcolepsie
Nieuwe app voor brede behandelaanpak narcolepsie
Zorgorganisatie ZuidOostZorg pioniert in haar verpleegklinieken ondertussen al volop met de inzet van Medido medicijndispensers.
Verpleegklinieken pionieren succesvol met medicijndispensers
AI-opleiding
AI-opleiding voor medewerkers ETZ
zelfherstel
Zebravis onderzoek werpt nieuw licht op behandeling blindheid
Transparantie zorg
Politiek eist meer transparantie over kwaliteit van zorg
Volg jij ons al?