App als sprekende ondersteuning voor kinderen met autisme

vr 2 maart 2018 - 09:07
2-3-2018-Assistiveware-20161026_bettercom_590x290_post
Apps
Nieuws

Het Nederlandse AssistiveWare heeft een app ontwikkeld waarmee kinderen met autisme beter met de buitenwereld kunnen communiceren. De Proloquo2Go-toepassing was oorspronkelijk ontwikkeld om mensen met een volledige dwarslaesie te assisteren in het gebruik van hun Mac-computer, maar kan nu op de iPad gebruikt worden, met als doelgroep kinderen met autisme of Down.

Proloquo2Go is een app met allerlei knopjes waarmee iemand zinnen kan vormen, zo is te lezen op de website van RTL Nieuws. Door op de knopjes te drukken selecteert een gebruiker bijvoorbeeld de woorden 'ik' 'wil' 'graag' 'een' 'snoepje'. De woorden worden stuk voor stuk uitgesproken en verschijnen ook op het scherm. Als de zin af is, kan die met een druk op de knop worden voorgelezen door de iPad. Het scherm toont naast een lopende zin ook een beeldend stripverhaaltje. Zo moeten de gebruikers, meestal kinderen met autisme of het syndroom van Down, kunnen laten weten wat ze voelen en willen, zonder te kunnen lezen of praten.

App sprekend hulpmiddel

"Je kunt heel veel met onze app zeggen," vertelt AssistiveWare-oprichter David Niemeijer. "Ook op de momenten dat het voor iemand lastiger is. Mensen met autisme hebben bijvoorbeeld vaker last met praten wanneer ze in een stressvolle situatie verkeren. De app functioneert dan als een hulpmiddel om hen te ondersteunen wanneer zij dat nodig hebben." De app is aan te passen, bijvoorbeeld door zelf nieuwe woorden toe te voegen. Deze kunnen automatisch worden uitgesproken: de stemmen zijn zodanig opgenomen dat ze elk woord kunnen uitspreken. Een nieuwe optie in Proloquo2Go is de mogelijkheid om een kinderstem te gebruiken voor het uitspreken van woorden en zinnen. Niemeijer hierover: “We willen graag een stem hebben die past bij de leeftijd van een kind, zodat een gesprek natuurlijker aanvoelt."

Net actief in Nederland

Hoewel AssistiveWare een Nederlands bedrijf is, zijn er in Nederland nog weinig klanten. Enkele honderden mensen hebben hier de app gekocht, die ook pas sinds enkele maanden in een Nederlandse versie verkrijgbaar is. Van de overige 175.000 klanten is 90 procent uit de VS afkomstig, waar Apple en iPad veel meer penetratie hadden dan in Nederland. Niemeijer verwacht dat met het groeiend gebruik van tablets de app van AssistiveWare een goedkoop alternatief kan vormen voor de nu vaak gebruikte dure hulpsystemen.