App biedt AI voor ontdekking melanomen

1 juli 2019
Miiskin
Apps
Nieuws

De app Miiskin biedt een nieuwe feature waarmee het met behulp van AI bij mole-mapping, het digitaal vastleggen van moedervlekken, sneller afwijkingen kunnen worden gedetecteerd. Het is voor het eerst dat deze technologie beschikbaar komt voor een consumenten-app.

De app Miiskin, die is ontwikkeld in samenwerking met de Universiteit van Kopenhagen, biedt gebruikers de mogelijkheid om de gehele oppervlakte van hun rug te scannen, een gebied dat het vaakst wordt overgeslagen bij mole-mapping.  

Met de app kunnen gebruikers foto’s maken van moedervlekken, eenvoudig de locatie van moedervlekken op het lichaam vastleggen, een herinnering krijgen wanneer het tijd is om een ​​nieuwe foto te maken en informatieve video's over melanoom en huidkanker bekijken.

De basisversie van de app is gratis, maar ook kan een abonnement op de dienstverlening worden genomen voor 3,49 euro per maand of voor 25, 49 euro per jaar.

‘Apps die huid controleren vaak onbetrouwbaar’

Vorig jaar bleek nog uit onderzoek door dermatoloog en melanoomexpert dr. Nicole Kukutsch van het Huidkankercentrum van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) dat apps die huid kunnen controleren op de aanwezigheid van kanker vaak onbetrouwbaar zijn.

In het kader van het onderzoek werd bezoekers in vier academische centra – Leiden, Amsterdam, Maastricht en Rotterdam – gevraagd of ze twee plekken konden aanwijzen die ze nader onderzocht wilden zien. Van die plekken werd een foto gemaakt met een app. Daarna werd dezelfde plek beoordeeld door één of twee dermatologen, zonder dat de dermatoloog kennis had van de uitslag van de app. Zo werden van 125 bezoekers in totaal 199 verdachte plekjes nader bekeken.

Kukutsch stelde dat het in 45 procent van de gevallen niet lukte om een goede foto met de app te maken. “Ik zie vooralsnog alleen een voordeel om een app te gebruiken om met foto’s bij te houden hoe een vlek op je huid zich ontwikkelt. Daar mag je verder geen waarde aan hechten.”

SkinVision

Een voorbeeld van een Nederlandse app die claimt melanomen in een vroeg stadium op te sporen is SkinVision. Deze app werd in 2017 nog door de Universiteit van München onderzocht op betrouwbaarheid. Uit het onderzoek blijkt dat SkinVision 92 procent van de melanomen wist te herkennen. 

In het onderzoek in München werden 195 moedervlekken beoordeeld van patiënten die regelmatig de dermatologie-afdeling van het universitaire ziekenhuis van München bezoeken. Er werd onderzocht hoe vaak de SkinVision app een moedervlek zodanig niet vertrouwde dat de patiënt werd doorgestuurd naar een dermatoloog.