App ‘Dokter Dichtbij’ biedt 180.000 mensen 24/7 toegang tot huisartsen

1 mei 2017
Nieuws

Met de nieuwe app ‘Dokter Dichtbij’ zijn de huisartsen in de regio Deventer dag en nacht te vinden door hun patiënten. Vanaf 25 april 2017 is het voor 180.000 patiënten mogelijk via de app een afspraak te maken, een herhaalrecept aan te vragen of een consult te doen. Het is in Nederland de eerste van zijn soort.

Dat de zorg steeds vaker buiten de muren van de zorgpraktijk treedt, zal voor velen niet als een verrassing komen. Technologie heeft zijn plaats in de gezondheidszorg gevonden, en zal steeds belangrijker worden. Patiënten zijn het dan ook gewend hun zaken steeds meer digitaal te regelen, maar bij de huisarts was dit tot op heden niet mogelijk. Al bellende een afspraak maken is wat de klok slaat. Onderzoek toont echter aan dat één op de drie patiënten graag meer digitaal contact met de huisarts wilt. Het is tijd dat huisartsen daar op inspringen. Als aanvulling op het vertrouwde persoonlijke contact.

Afspraak op een passend moment

Dokter Dichtbij maakt het mogelijk op ieder moment van de dag een afspraak te maken met de huisarts, assistent of praktijkondersteuner. Dit kan ook voor anderen, wanneer degene met de smartphone bijvoorbeeld ouder of mantelzorger is. Via de app ziet de patiënt het eerst beschikbare tijdstip en kiest vervolgens zelf voor het meest passende moment. Middels de app kunnen patiënten huisartsen ook een vraag stellen, of een herhaalrecept aanvragen. In een later stadium moet het mogelijk worden om eigen lab uitslagen of dossiers in te zien.

Ook voor doktersassistenten moet de app verandering brengen: zij hoeven de telefoon minder op te nemen en hebben zo meer tijd voor binnenkomende patiënten.

De softwareontwikkeling gebeurde in eigen beheer: de huisartsencoöperatie Deventer en omstreken (HCDO) ontwikkelde de app samen met Salland Zorgverzekeringen. Zij namen ook de kosten voor hun rekening, met het idee dat de app uiteindelijk kosten gaat besparen.

Alle 62 bij de HCDO aangesloten huisartsenpraktijken gaan de app gebruiken. Het gaat om praktijken in de gemeenten Deventer en Raalte, Twello, Terwolde, Wilp, Holten, Espe, Gorssel, Laren en Olst.
De app Dokter Dichtbij is vanaf 25 april 2017 beschikbaar via de App Store en Google Play.