App kindercardiologie biedt visuele voorlichting

De afdeling Kindercardiologie (KC) van het Sophia Kinderziekenhuis (Erasmus MC) heeft een app ontwikkeld die ouders en kinderen beter moet informeren over een operatie of hartkatheterisatie. Ook moet het makkelijker worden om informatie te actualiseren. Via de app worden onder meer uitlegvideo’s aangeboden in plaats van tekstuele informatie.

Er zijn meerdere versies van de app. Zo is er een variant voor vrouwen die zwanger zijn van een kindje met een hartafwijking. Daarnaast zijn er verschillende versies voor operaties binnen het specialisme kindercardiologie, zoals hartoperatie, pacemakerimplantatie, operatie aan een van de grote bloedvaten in de borstholte. Ook is er een versie hartkatheterisatie en hartkatheterisatie met ablatie, zo schrijft het Erasmus MC.

Extra ondersteuning via app

“Het is voor ouders en kinderen heel goed dat ze van tevoren een keertje hebben gezien waar ze terechtkomen en met wie ze te maken gaan krijgen”, vertelt verpleegkundig consulent Christine van Wijngaarden, initiatiefnemer van de app. “Dit doen wij op ons preoperatieve spreekuur. De app is er als voorbereiding op dit spreekuur en als extra ondersteuning, zodat ze alles wat ze gezien en gehoord hebben thuis nog eens rustig kunnen bekijken”.

Wat volgens Van Wijngaarden heel duidelijk naar voren komt bij inzet van de app is dat ouders en kinderen die de app gebruiken veel minder vragen hebben over de praktische gang van zaken rondom de opname. “Ook schept het vertrouwen dat zij door de filmpjes in de app kennismaken met een groot deel van het behandelteam van kindercardiologie.”

Vast aanspreekpunt

Het idee achter de app ontstond drie jaar geleden met de aanstelling van verpleegkundig consulenten kindercardiologie, die voor ouders en kinderen met hartafwijkingen als centraal aanspreekpunt fungeren. “Ouders vertelden vaak dat de medische zorg hier helemaal top is, maar dat ze een vast aanspreekpunt misten”, aldus Van Wijngaarden.

De verpleegkundig consulenten begeleiden kinderen en ouders en lichten hen uitgebreid voor over wat ze te wachten staat in het zorgtraject. Dat gebeurde onder meer met informatiefolders die veel leeswerk betekenden en die ook snel achterhaald waren wegens voortdurende veranderingen in het behandeltraject.

Uitleg met video’s

Met het idee van de app kindercardiologie kwam ook de wens om uitleg niet via tekst te geven maar met video. Er werden filmpjes opgenomen, waarin zorgmedewerkers in ‘Jip en Janneke’-taal uitleggen hoe een bepaald onderzoek of een operatie in zijn werk gaat. De filmpjes werden opgenomen in de ruimten waar de ingrepen worden uitgevoerd.

Er worden vaker speciaal op kinderen gerichte digitale tools ingezet in de zorg. Zo kwam het Nijmeegse CWZ halverwege vorig jaar met een op kinderen gerichten informatieve website. Meer recent werd vanuit het LUMC een website voor kinderen gelanceerd die in begrijpelijke taal informatie moet geven over onderzoeken waar kinderen aan mee kunnen doen.

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
Lees ook
MRI
Hersenschors kan Parkinsonsymptomen compenseren
Hartoperaties
Sneller herstel hartoperaties door nieuwe methodes
Databeschikbaarheid - Joba vd Berg
VWS, regel die databeschikbaarheid!
symposium
Margreet Vos: ‘Integreer duurzaamheid in de definitie van goede zorg’
Cardiologie
Diakonessenhuis schenkt Utrecht 56 connectieve AED's
Drie overheidsorganisaties op het gebied van cybersecurity openen een gezamenlijk loket waar organisaties cyberdreigingen of -kwetsbaarheden kunnen melden.
Drie cybersecurity-organisaties openen één loket
samenwerking
Regionale samenwerking groeit mede dankzij IZA
Planning gezondheidszorg regiobeelden
NZa: knelpunten aanscherpen in regiobeelden
Rapportage
Spraakherkenningsoplossing voor specialisten blijkt ideaal
hartstilstand
Slim horloge alarmeert meldkamer bij hartstilstand
Volg jij ons al?