Programma

Nieuws
Tip hier de redactie
Bekijk overzicht
17 januari 2018
Artikel delen

‘App mogelijk niet geschikt als voorbehoedsmiddel’

Een app die een effectieve methode claimt te zijn tegen ongewenste zwangerschappen blijkt in praktijk toch niet zo goed te werken als in eerste instantie werd aangenomen. Het gaat om de app Natural Cycles, die momenteel wordt beschuldigd van bijna 40 ongeplande zwangerschappen.

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

In totaal kwamen in Zweden, waar de app is ontwikkeld, 37 meldingen binnen van vrouwen die ondanks het gebruik van Natural Cycles zwanger waren geworden en hierdoor een abortus moesten ondergaan. De klachten werden ingediend bij de Zweedse toezichthouder Medical Products Agency (MPA). Aldus het Zweedse  SVT Nyheter.

Natural Cycles werd enkele jaren geleden ontwikkeld om vrouwen een voorbehoedsmiddel te kunnen bieden zonder hiervoor hormomen te hoeven gebruiken. Met Natural Cycels dienen vrouwen dagelijks hun temperatuur op te nemen en geven deze waardes vervolgens door aan de app. De app geeft op basis van parameters een indicatie van wanneer de vrouw in haar meest vruchtbare periode is.

Op zijn website stelt het bedrijf achter de app dat vrouwen onbeschermde seks kunnen hebben op momenten waarop zij volgens de app als “niet vruchtbaar” worden beoordeeld. Natural Cycles maakt voor zijn calculaties naar eigen zeggen gebruik van geavanceerde algoritmen.

Kwestie nader onderzoeken

In de zomer van vorig jaar ontving Natural Cycles nog een CE-markering waardoor de dienst is goedgekeurd voor verkoop in de Europese Unie. Uit eigen onderzoek onder 4.000 vrouwen blijkt dat de methode van Natural Cycles een effectiviteit van 93 procent heeft.

Het is nog onduidelijk in hoeverre Natural Cycles geheel verantwoordelijk is voor de ongeplande zwangerschappen. Die kwestie wordt nu nader onderzocht. Het bedrijf zelf lanceerde al een intern onderzoek naar de kwestie. In een verklaring stellen de ontwikkelaars dat zelfs een betrouwbaarheidspercentage van 93 procent niet alles kan uitsluiten.

Ook zou het aantal gebruikers van de app toenemen waardoor de kans op foutmeldingen groter wordt. Meer dan 200.000 vrouwen verspreid over 161 landen maken gebruik van Natural Cycles.

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

Mis niks en ontvang de spannendste ontwikkelingen