App 'Spoedzorg op Reis' biedt grenzeloze medische hulp

26 april 2024
Apps
Nieuws

Vandaag begint de mei-vakantie en voor je het weet staan de zomervakanties ook weer voor de deur. Met de nieuwe innovatieve app, 'Spoedzorg op Reis', wordt de procedure voor het verkrijgen van medische zorg in het buitenland volgens de makers en zorgverzekeraar CZ, minder stroperig. De slimme oplossing verbetert, zo stellen de initiatiefnemers, de toegankelijkheid van medische zorg in het buitenland. De 'Spoedzorg op Reis' app is ontwikkeld door Medicinfo in samenwerking met zorgverzekeraar CZ en speciaal ontworpen om reizigers direct te verbinden met een team van Nederlandse zorgverleners; ongeacht waar zij zich bevinden.

Deze nieuwe service is beschikbaar voor alle verzekerden van de CZ labels, waaronder Nationale-Nederlanden, OHRA, CZ, CZdirect, Just en PZP. Het belang van toegankelijke en betrouwbare medische zorg voor mensen die op reis zijn is groot. Organisaties zoals de Patiëntenfederatie Nederland wijzen daar ook regelmatig op. Onlangs stuurde de federatie nog een brief aan de Tweede Kamer over de noodzaak van verbeterde gegevensuitwisseling in de acute zorg in binnen- en buitenland.

Real-time communicatie in meertalige app

De nieuwe app 'Spoedzorg op Reis' kan daarbij in het buitenland tot op zekere hoogte helpen. Gebruikers van de app kunnen via een live chat namelijk in real-time communiceren met medische professionals. Het proces begint met het doorlopen van een digitale triagelijst, waarna gebruikers direct in gesprek kunnen gaan met het team.

Foto's en symptomen kunnen eenvoudig gedeeld worden voor een nauwkeurige beoordeling, waarna zelfzorgadvies, een beeldbelconsult met een huisarts of een doorverwijzing naar lokale zorgverleners kan volgen. Dit systeem verbetert niet alleen de zorgtoegankelijkheid, maar kan ook potentiële hoge zorgkosten in het buitenland voorkomen.

De app, die sinds januari 2024 in gebruik is, wordt al breed ingezet door mensen van alle leeftijden en uit verschillende landen. Deze digitale optie is vooral populair onder reizigers boven de 60 jaar, die 20% van de gebruikers uitmaken. Verder is de app meertalig en biedt hij automatische vertalingen van chatgesprekken. De privacy van de gebruiker is dankzij een strenge beveiliging gewaarborgd.

Gegevensuitwisseling

Het initiatief van Medicinfo toont aan hoe technologische innovaties kunnen helpen bij het verkrijgen van medische hulp in acute situaties in het buitenland. Hoewel de app 'Spoedzorg op Reis' zeker een belangrijke aanvulling is op de traditionele zorgkanalen, blijft het belangrijk dat dergelijke innovaties worden ondersteund door structurele verbeteringen in de gegevensuitwisseling binnen de gezondheidszorg. Interoperabiliteit blijft namelijk de komende jaren, zoals onder meer wordt benadrukt in het IZA en door de Patiëntenfederatie Nederland, één van de grootste uitdagingen voor de zorgsector.