App St. Anna Ziekenhuis nu ook voor borstkankerpatiënt

24 mei 2019
Tablet-gebruikers
Apps
Nieuws

Borstkankerpatiënten die een borstbesparende operatie in het St. Anna Ziekenhuis (Geldrop) ondergaan, kunnen voortaan de informatieve app Anna Zorg(t) downloaden. De app geeft hen belangrijke informatie over het onderzoek, de operatie, revalidatie en nazorg. Daarnaast krijgen patiënten op basis van de ingestelde operatiedatum gerichte berichten en herinneringen op momenten dat dit voor hen van belang is.

De Anna Zorg(t) app moet zowel patiënten als hun naasten stap voor stap leiden door alle informatie die zij in een vaak korte en voor hen spanningsvolle periode krijgen. De app geeft de gebruiker gedurende het behandeltraject een sein als er nieuwe informatie voor hen is. Dat kan de ene keer een handige tip zijn, de volgende keer een herinnering - bijvoorbeeld over de noodzaak om nuchter te zijn voorafgaand aan de operatie.

Verder geeft de app aan wat de volgende stap is in de behandeling. Vaak gebeurt dit door een tekstje aangevuld met een foto of video.

Goede ervaringen met Anna Zorg(t)

Het St. Anna Ziekenhuis stelt tot nu toe goede ervaringen te hebben met de Anna Zorg(t) app, die inmiddels voor verschillende behandeling wordt ingezet. Zo komen patiënten beter voorbereid naar het ziekenhuis. Specialisten merken dat de app patiënten helpt om gerichte vragen te stellen. Ook patiënten zijn tevreden met de app, zo komt naar voren uit het periodieke klantbelevingsonderzoek van het St. Anna Ziekenhuis.

De zorgprofessionals van het team Borstzorg Anna zijn blij dat hun service met de komst van deze app verder wordt uitgebreid. Het team zet zich dagelijks in om patiënten zo snel mogelijk duidelijkheid te geven. Binnen 24 uur ontvangen patiënten een diagnose.

De Anna Zorg(t) app is te downloaden via de App Store of Google Play en te gebruiken op smartphone en tablet. Ook als er (nog) geen operatiedatum kan worden ingevuld, is de app te downloaden en de informatie te zien. Er worden dan alleen geen meldingen of tips verstuurd.

Het team Borstzorg blijft voortdurend werken aan de informatie van de app, zo stelt het St. Anna Ziekenhuis, en zal deze komende tijd ook aanvullen met beeldmateriaal. De app wordt automatisch geupdated, wanneer nieuwe informatie beschikbaar is.

Informatieve apps gemeengoed

Apps om patiënten en zorgverleners te ondersteunen met informatie lijken gemeengoed te worden in de zorgsector. Voordelen van dergelijke apps zijn onder meer dat mensen in hun eigen tijd iets kunnen nalezen of realtime informatie kunnen krijgen, of de juiste informatie op het juiste moment. In ICT&health 3, dat in juni uitkomt, worden aan deze ontwikkeling diverse artikelen gewijd, met onder meer het Albert Schweitzer ziekenhuis (Dordrecht) als voorbeeld.