App Store voor VR-apps in de zorg gelanceerd

24 februari 2021
VR-Bril-Hypnose
Apps
Nieuws

Naast het samenstellen van een compleet overzicht van alle relevante VR-apps voor de zorg heeft de VR App Store ook als doel het delen van kennis en ervaringen. Daarvoor kunnen gebruikers en zorginstellingen reviews bij de betreffende apps posten. Die geven meer inzicht in de goede, maar eventueel ook minder goede, kenmerken van de aangeboden VR-apps.

Aanbod VR-apps

Binnen de VR App Store zijn apps voor verschillende categorieën en zorgtoepassingen opgenomen. Variërend van VR-apps voor pijn-, angst- en stressvermindering tot revalidatie, maar ook voor training en educatie. Bij elke app wordt vermeld voor wie en wat een VR-app geschikt is. Denk daarbij aan de leeftijdscategorie en het specialisme, maar ook het type VR-bril dat nodig is.

Voor ontwikkelaars is de VR App Store een extra middel om hun VR-apps sneller onder de aandacht te brengen van zorginstellingen. Het resultaat daarvan is nu al zichtbaar. De VR-apps voor chronische pijn (Reducept), logopedie (Peili Vision) en revalidatie (SyncVR Fit) zijn nu al beschikbaar in de VR App Store. Gebruikers van het SyncVR Platform kunnen als extra functie hun VR-brillen en accessoires op afstand onderhouden en analyseren. Dit biedt zorginstellingen een extra mogelijkheid om VR op grote schaal uit te rollen.

EPD-koppeling

De intitiatiefnemers van de VR App Store willen op korte termijn ook een koppeling met het elektronisch patiënten dossier (EPD) realiseren. Daarvoor zijn al vergevorderde gesprekken gevoerd met EPD-leveranciers ChipSoft en Epic. Doel van die koppeling is het kunnen registreren van zaken als de VR-content die een bepaalde patiënt ervaren heeft, maar ook de tijdsduur en waardes zoals pijnscores.

Virtual reality is niet meer weg te denken binnen de zorg. De afgelopen jaren zijn al legio toepassingen, op uiteenlopende gebieden, getest en geïmplementeerd. Zo introduceerde het Zuyderland onlangs een VR-therapie waarmee zwangere vrouwen minder pijn tijdens een bevalling ervaren. Naast pijnbestrijding wordt virtual reality ook toegepast bij de behandeling en begeleiding van mensen met geestelijke gezondheidsklachten en als voorbereiding op ingrijpende (operatieve) ingrepen. En tijdens de coronacrisis zijn diverse ziekenhuizen de afgelopen maanden gestart met een VR-training voor corona verpleegkundigen. Dit zijn maar een paar voorbeelden van de doorbraak die VR binnen de zorg maakt.