Programma

Nieuws
Tip hier de redactie
Bekijk overzicht
Artikel delen

App voor COPD-patiënten tweede plaats Medische Inspiratorprijs

De COPD Smart Care Assistant van huisarts/onderzoeker Erik Bischoff is op een tweede plaats geëindigd in de race om de Medische Inspiratorprijs van ZonMw. Bischoff, actief in het Nijmeegse Radboudumc, heeft de ‘slimme app voor adem’ samen met COPD-patiënten ontwikkeld. Het prijzengeld van 50.000 euro wordt ingezet om de app verder te verfijnen en uit te breiden.

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

De app is bedoeld voor COPD-patiënten die er tijdig mee moeten herkennen of ze een longaanval krijgen. Hoe sneller je ingrijpt bij een longaanval, des te minder kans op complicaties en/of ziekenhuisopname. Volgens Bischoff, onderzoeker van de afdeling Eerstelijnsgeneeskunde, blijkt in de dagelijkse praktijk echter dat mensen met COPD vaak slecht herkennen dat ze longaanvallen krijgen.

“Zij hebben dagelijks te maken met benauwdheid, hoestaanvallen en slijmklachten. Door een bacterie of een virus kunnen deze klachten verergeren, maar het is lastiger om dat goed te herkennen. Ze nemen dan te laat actie waardoor ze het risico lopen om in het ziekenhuis te belanden. En dat moeten we juist zien te voorkomen.”

De ‘slimme app voor adem’ heeft nu dus de tweede plek verworven bij de Medische Inspiratorprijs. Dit is een aanmoedigingsprijs van ZonMw voor het meest inspirerende samenwerkingsverband van patiënten en een onderzoeker. Bij de tweede plek hoort een bedrag ter waarde van 50.000 euro. Dit bedrag is bedoeld voor de (verdere) financiering van het (onderzoeks)project. De eerste plek met 75.000 euro prijzengeld was voor het project Partner in balans bij dementie, een samenwerking tussen een onderzoeker van Maastricht UMC+ en mantelzorgers.

Papier lastig op maat

Het huidige beleid is dat mensen als ze de praktijk of poli bezoeken, op papier instructies meekrijgen. Deze instructies zijn volgens Bischoff lastig op maat te maken voor de individuele patiënt. “We wilden iets ontwikkelen wat meer aansluit bij de patiënt en waardoor ze gemakkelijker in actie kunnen komen.

Samen met patiënten, longartsen, huisartsen en onderzoekers is daarom de COPD Smart Care Assistant ontwikkeld. Deze app herkent in een vroeg stadium een longaanval en geeft direct een behandeladvies, zonder tussenkomst van de dokter.

Bischoff: “Via een slim leermodel berekent de app per patiënt de kans op een longaanval. Daarbij wordt gebruik gemaakt van biofeedback, zoals temperatuur, longfunctie en zuurstofverzadiging. De app geeft daarnaast meteen een passend advies, bijvoorbeeld het ophogen van de puffers, het starten met antibiotica of direct naar de dokter gaan.”

De app is al getest op betrouwbaarheid en effectiviteit. Het prijzengeld wordt ingezet om er voor te zorgen dat de app goed gebruikt kan worden door patiënten. Bischoff: “We willen samen met patiënten kijken hoe we de app zo aantrekkelijk en gebruiksvriendelijk mogelijk kunnen maken. Deze laatste stap is cruciaal om te zorgen dat de app écht zal aanslaan bij patiënten en zo ziekenhuisopnames zal gaan voorkomen.”

ICT&health congres 2023
Op 30 januari 2023 trapt ICT&health het nieuwe zorgjaar af met het jaarlijks groot en invloedrijk zorgcongres over de zorgtransformatie.
Ook aanwezig zijn? Reserveer dan snel uw entreeticket

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

Mis niks en ontvang de spannendste ontwikkelingen