Programma

Nieuws
Tip hier de redactie
Bekijk overzicht
28 augustus 2020
Artikel delen

App zorgt voor minder controlebezoeken na letsel

Wanneer je voor een relatief eenvoudig letsel op de spoedeisende hulp door een traumachirurg behandeld bent, wordt vrijwel altijd een standaard controlebezoek op een poli ingepland. In veel gevallen, denk aan botbreuken, verstuikingen of lichte verwondingen, is zo’n controlebezoek echter lang niet altijd nodig. Het Antonius Ziekenhuis heeft samen met OLVG de Virtual Fracture Care app ontwikkeld waarmee patiënten thuis aan hun herstel kunnen werken.

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

De Virtual Fracture Care app is een idee van het OLVG, bekend van de Corona Check app. Traumachirurg Marike Kokke en Henk Jan Schuijt van het St. Antonius Ziekenhuis waren op zoek naar een manier om het aantal (onnodige) controlebezoeken terug te dringen. Tijdens die zoektocht kwamen ze op het pad van het OLVG initiatief. Vervolgens hebben ze, samen met collega’s van het OLVG, de app verder ontwikkeld.

“Midden in de coronacrisis zijn we op zoek gegaan naar een nieuwe aanpak en hoorden dat onze Santeon-collega’s van OLVG met dezelfde vraag worstelden en dat zij daarvoor al een app hadden ontwikkeld. De patiënt moet meer regie over het eigen herstel krijgen was ook daar het idee. We zijn gaan samenwerken met OLVG en dat heeft geresulteerd in de Virtual Fracture Care app”, zo vertelt Henk Jan Schuijt.

Minder controlebezoeken

Door het inzetten van de Virtual Fracture Care app kan het aantal controlebezoeken op poli’s na de primaire behandeling van het letsel op de SEH beperkt worden. Voor het ziekenhuis betekent dit een verlaging van de werkdruk en meer capaciteit voor de behandeling en controle van andere patiënten. Patiënten die na een behandeling op de SEH de app gaan gebruiken voor hun verdere herstel hoeven in het vervolg niet meer speciaal naar het ziekenhuis te komen. Dat scheelt tijd, reiskosten en, voor werkende en studerende patiënte, ook vrije dagen.

De thuis herstellende patiënt krijgt via de app informatie over het letsel, het behandelplan en het hersteltraject. Daarnaast bevat de app ook oefeningen en instructievideo’s. Met de ingebruikname van de Virtual Fracture Care app heeft het St. Antonius Ziekenhuis een primeur voor Nederland. “In een tijdperk waarin zinnige zorg steeds belangrijker wordt is dit misschien wel hoe de polikliniek van de toekomst meer en meer zal gaan functioneren”, aldus Henk Jan Schuijt.

Positieve reacties

Inmiddels wordt de app, samen met de bijbehorende nieuwe werkwijze, al ruim anderhalve week, sinds 17 augustus, in alle locaties van het St. Antonius Ziekenhuis ingezet. Voor patiënten die toch nog behoefte hebben aan persoonlijk contact heeft het ziekenhuis een speciaal telefoonnummer ingericht. Op de zogenoemde Breuklijn kunnen zij terecht met vragen, bijvoorbeeld wanneer blijkt dat klachten aanhouden.

De eerste reacties van patiënten zijn positief en er zijn ook al enkele andere ziekenhuizen die interesse getoond hebben in de app. De Virtual Fracture Care app kan door iedereen die dat wil gratis gedownload worden.

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

Mis niks en ontvang de spannendste ontwikkelingen