Apparaatje meet vijf belangrijke waarden van bloed - Nieuwsoverzicht van 29 oktober

4 januari 2016
Biomed_device
Innovatie
Nieuws

Bloedwaarden continu gemeten op de IC met klein apparaatje

Lausanne - Het Integrated Systems Laboratorium (LSI) van de École polytechnique fédérale de Lausanne (EPFL) heeft een apparaatje gemaakt dat vijf belangrijke bloedwaarden continu kan meten. Hierbij gaat het om de metabolieten glucose, lactose en bilirubine en de ionen calcium en kalium - allen indicatoren die aangeven of de toestand van de patiënt verandert. Het hierboven afgebeelde apparaatje is ongeveer zo groot als een pakje kauwgum

"Op dit moment worden een aantal van deze waarden periodiek gemeten. Maar in sommige gevallen zou je direct moeten reageren als een van deze waarden verandert. Dat is niet mogelijk met de huidige systemen," aldus dr. Sandro Carrara, wetenschapper aan het LSI. Een ander voordeel is natuurlijk het formaat van het apparaatje. Het 3D-geprinte apparaatje is een prototype waarop doorgebouwd kan worden, waardoor het straks mogelijk is om veertig waarden continu te monitoren. Dat scheelt apparatuur om het bed heen.

Het apparaatje is nu getest op knaagdieren en er zijn gesprekken gaande om ook aan het Universitair Ziekenhuis van Lausanne te testen. Twee fabrikanten hebben al interesse getoond. "We kunnen het apparaat in twee jaar op de markt brengen," besluit dr. Carrara.

AGFA Healthcare lanceert nieuw Enterprise Imaging Platform

AGFA introduceert een nieuw platform voor de omgang met beeldmateriaal in ziekenhuizen. Met dit platform kunnen beelden gemakkelijk worden toegevoegd aan de dossiers van patiënten en kunnen artsen beter samenwerken, belooft het bedrijf. Hierdoor kan effectiever en efficiënter gewerkt worden. Het systeem bestaat uit acht onderdelen, bijvoorbeeld voor radiologen, cardiologen en regionale samenwerking.


Genetische informatie is niet privé

Bill Maris is managing partner van Google Ventures, de investeringstak van Google die inmiddels al honderden miljoenen heeft geïnvesteerd in innovatieve bedrijven op het gebied van biowetenschap en zorg. Afgelopen week sprak hij op de Wall Street Journal Tech conference. Zijn boodschap: "Als we onze genetische informatie geheim houden, gaan we allemaal dood!"

Maris betoogde dat we nu al overal genetisch materiaal achterlaten, bijvoorbeeld in een uitgevallen haar, of wat spuug op een koffiekopje. Als iemand die informatie wil hebben, kan dat nu al relatief eenvoudig: "Waar ben je bang voor?" Wij kunnen wel wat verzinnen. Eerder claimde Maris dat onderzoeken zoals gefinancierd door Google Ventures, de levensverwachting kunnen verlengen tot 500 jaar. Op de conferentie gaf hij aan dat dat een "conservatieve" schatting is.