Search
Close this search box.
Search

Apple lanceert drie nieuwe Apple Watch-studies

Naast nieuwe versies van de iPhone en de Apple Watch kondigde Apple deze week enkele nieuwe studies aan waarbij wearable technologie wordt ingezet bij onderzoek naar bepaalde aandoeningen. Hierbij zal Apple gebruik maken van de nog te verwachten app Apple Research in combinatie met zijn slimme horloge.

In Cupertino presenteerde Apple de nieuwe Apple Watch 5. De nieuwe versie van de Watch beschikt over onder meer een OLED display van 68 x 448 pixels. Het scherm staat altijd aan waardoor de wijzerplaat zichtbaar blijft. Bij eerder versies was dit nog niet het geval.

Ook nieuw is de mogelijkheid van de Apple Watch Series 5 om altijd het noodnummer te bellen wanneer dat nodig is. Hiervoor is wel de versie nodig die 4G-netwerken ondersteunt. Deze versie ligt in de schappen voor 499 dollar terwijl de GPS-variant verkoopt voor 100 dollar minder.

Apple met voorsprong marktleider in wearables

Apple is een belangrijke speler op de markt voor wearables, waar de focus steeds meer komt te liggen op digitale gezondheid. Volgens IDC was Apple in het tweede kwartaal van dit jaar marktleider met ruim 16 miljoen verscheepte wearables, goed voor een marktaandeel van 27,4 procent.

De studies

De Apple Watch wordt samen met de Apple Research app inzet van drie nieuwe studies waarvoor Apple samenwerkingsverbanden sloot met diverse instituten en organisaties.

Voor de Apple Women’s Health Study werkt Apple samen met National Institute of Environmental Health Sciences (NIEHS) en Harvard. In dit onderzoek zullen de partijen de menstruatiecyclus gaan onderzoeken om het risico te bepalen op het Poly Cysteus Ovarium Syndroom (PCOS) of osteoporose.

De Apple Hearing Study vindt plaats in samenwerking met onderzoekers van de University of Michigan. Het doel van deze studie is te achterhalen welke en in hoeverre omgevingsfactoren (geluiden) van invloed zijn op het hoorvermogen van mensen. Deze data zal volgens Apple worden gedeeld met de wereldgezondheidsorganisatie WGO.

Vervolg Apple Heart Study

De Apple Heart and Movement Study ligt in het verlengde van een eerdere studie van Apple in samenwerking met Stanford Medicine. De focus lag daarbij op boezemfibrilleren. Tijdens de studie ontvingen deelnemers aan het onderzoek een melding op hun Apple Watch en iPhone in het geval een onregelmatig hartritme werd waargenomen.

De uitkomsten van dit onderzoek werden in maart van dit jaar gedeeld. In de Apple Heart Study bleek dat het met behulp van een mobiele app – die gegevens gebruikt van een hartslagsensor op een Apple Watch – mogelijk is om onregelmatigheden in de hartslag van mensen te identificeren. Uit nader onderzoek bleek dat het hier ging om boezemfibrilleren. Deze aandoening blijft vaak verborgen omdat mensen niet met de symptomen bekend zijn.

Bij de nieuwe fase van het onderzoek werkt Apple ook samen met het Brigham and Women’s Hospital (Boston) en de American Heart Association. Hierbij gaat het om onderzoek naar het verband tussen hartslag en activiteit enerzijds en de (algemene) gezondheid van mensen anderzijds.

maarten

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
AI
Hoe AI urologische problemen bij baby’s voorspelt
acute zorg
Zorgsector pleit in kamerbrief voor betere databeschikbaarheid
Datalek Zuyderland
Datalek bij Zuyderland Medisch Centrum
verpleegkundige
1 op 5 zorgmedewerkers wil zonder ICT werken  
Parkinson Punt Zuyd
Website Parkinson Punt Zuyd gelanceerd
Narcolepsie
Nieuwe app voor brede behandelaanpak narcolepsie
Zorgorganisatie ZuidOostZorg pioniert in haar verpleegklinieken ondertussen al volop met de inzet van Medido medicijndispensers.
Verpleegklinieken pionieren succesvol met medicijndispensers
AI-opleiding
AI-opleiding voor medewerkers ETZ
zelfherstel
Zebravis onderzoek werpt nieuw licht op behandeling blindheid
Transparantie zorg
Politiek eist meer transparantie over kwaliteit van zorg
Volg jij ons al?